Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata (HDKA) je u suradnji sa Javnom ustanovom „Maksimir“, u nedjelju 17. travnja po prvi puta obilježilo svjetski mjesec krajobrazne arhitekture. Tradicionalno obilježavanje diljem svijeta, započelo je 2006. g. kada je IFLA (International Federation of Landscape Architects) proglasila mjesec travanj, svjetskim mjesecom krajobrazne arhitekture. Predsjednica IFLA-e, dr. Diane Menzies je svima poslala jasnu poruku, koja glasi: „Ovo je jedinstvena prilika za našu strastvenu struku, krajobraznu arhitekturu, da pokaže svoje mogućnosti i poveže sve grupe diljem svijeta koje se njome bave“. Svjetski mjesec krajobrazne arhitekture, članice IFLA-e obilježavaju svake godine prigodnim programom kojim se promovira struka. Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata se po prvi puta pridružilo tom velikom i važnom događaju za sve stručnjake diljem naše zemlje i tako kao ravnopravan član pridružilo Međunarodnoj federaciji krajobraznih arhitekata.
Cijeli događaj održao se u prekrasnom ambijentu, parku Maksimir. Manifestaciju je otvorio predsjednik HDKA, gdin. Mario Jukić, prigodnim govorom u kojem se zahvalio svima prisutnima te posebno Javnoj ustanovi “Maksimir”, bez čije suradnje se ovaj događaj ne bi mogao održati. Nakon predsjednika HDKA, sve prisutne pozdravio je i gdin. Nenad Strizrep, ravnatelj JU „Maksimir“ i u pozitivnom tonu izrazio želju da se svjetski mjesec krajobrazne arhitekture tradicionalno obilježava svake godine u Republici Hrvatskoj. Svoje iskrene čestitke i zahvale uputio je svima koji su sudjelovali u organizaciji ovog događaja te svima okupljenim. Mjesec krajobrazne arhitekture obilježio se nizom predavanja naših i stranih uvaženih stručnjaka iz Slovenije i Srbije te izložbom preminulom, uvaženog krajobraznog arhitekta, Dragutina Kiša i gospođe Branke Hlevnjak , „Parkovi Budućnosti“. Na proslavi se okupilo preko stotinjak gostiju, od koji većinom stručnjaci krajobrazni arhitekti i arhitektice te studenti i studentice krajobrazne arhitekture.
Uvodno predavanje održala je prof. dr. sc. Branka Aničić, predstojnica Zavoda za ukrasno bilje, krajobraznu arhitekturu i vrtnu umjetnost na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, koja se osvrnula na razvoj parka Maksimir, ali i probleme u njegovom razvoju diljem godina. Također, prof. Aničić istaknula je važnost krajobraznih arhitekata i arhitektica u procesima obnove povijesnih cjelina, kao što je park Maksimir. Nakon uvodnog predavanja, uslijedila je prezentacija prof. dr. sc. Sonje Jurković, pod nazivom – „Maksimir-umjetničko djelo“, koja je svoju veliku ljubav prema Maksimiru izrazila naglašavajući mogućnosti i ljepote ovog veličanstvenog remek-djela.  Uvažena krajobrazna arhitektica iz Slovenije, prof. dr. sc. Ana kučan, sa Biotehničke fakultete u Ljubljani, osvrnula se na mogućnosti razvoja parka Maksimir prema europskim trendovima, te istaknula neke od važnijih sličnosti i razlika između europskih parkova toga doba. Magistra znanosti, Ivana Vitasović Kosić, sa Agronomskog fakulteta u Zagrebu, iznijela je presjek svog istraživanja vrijednosti i načina korištenja parka Maksimir, zajedno sa rezultatima. Nakon kraće pauze uslijedilo je predavanje dviju gošća iz Beograda, prof. dr. sc. Jasminke Cvejić, sa Šumarskog fakulteta u Beogradu i mr. sc. Ljiljane Tubić iz JKP „Zelenila“ Beograd. Prof. Cvejić je sve prisutne upoznala sa kratkim konceptom i realizacijom projekta, „Zelene regulative Beograda“. Mr. sc. Tubić, održala je predavanje na temu „Realizacija i faze GIS-zelenih površina Beograda“ i svojim radom predstavila mogućnosti korištenja softverskog alata (GIS) u planerskom postupku i rezultate projekta. Završno predavanje održala je mr. sc. Vesna Koščak Miošić-Stošić, sa Zavoda za ukrasno bilje, krajobraznu arhitekturu i vrtnu umjetnost, na temu „Krajobrazna osnova Grada Zagreba-prostorno planski alat za održivi razvoj“. Rad je izrađen u suradnji sa mr. sc. Biserkom Dumbović Bilušić iz Ministarstva kulture te dr. sc. Vladimirom Kušanom iz instituta za primijenjenu ekologiju, Oikon d.o.o.
Nakon službenog dijela, svi gosti i gošće zajedno sa organizatorskim timom te predavačima i predavačicama, uputili su se prema Švicarskoj kući u parku Maksimir na svečani domjenak. U prekrasnom ambijentu parka, svi prisutni su uz ugodno druženje ovjekovječili  ovaj događaj, u nadi da će se svjetski mjesec krajobrazne arhitekture tradicionalno obilježavati svake godine.
Na samom kraju ne smijemo zaboraviti i sve one koji su omogućili da se svjetski mjesec krajobrazne arhitekture proslavi i u Republici Hrvatskoj, posebno Javnu ustanovu “Maksimir”, Udruženje pejzažnih arhitekata Srbije te sve studente i studentice Šumarskog fakulteta u Zagrebu te Studija za krajobraznu arhitekturu Agronomskog fakulteta u Zagrebu, koji su pomogli u realizaciji i postavljanju izložbe.
U nastavku se mogu preuzeti prezentacije i svečani govor predsjednika HDKA, gdin. Maria Jukića.

F.L.

Govor_predsjednik HDKA
“Park Maksimir nakon 220 godina-gdje smo danas”,prof. dr. sc. Aničić
“Maksimir-umjetničko djelo”, prof. dr. sc. Sonja Jurković
“Maksimir u kontekstu velikih europskih parkova”, prof. dr. sc. Ana Kučan
“Istraživanje vrijednosti i načina korištenja parka Maksimir”, mr. sc. Ivana Vitasović Kosić
“Zelena regulativa Beograda”, prof. dr. sc. Jasminka Cvejić
“Realizacija i faze GIS-a zelenih površina Beograda”, mr. sc. Ljiljana Tubić
“Krajobrazna osnova Grada Zagreba”, mr. sc. Vesna Koščak Miošić Stošić

[photospace]