Dok mainstream mediji i dalje ističu da smo suočeni s energetskom krizom zbog nedovoljnih prirodnih resursa, sve više ljudi okreće se alternativnim izvorima energije i otkriva da energetska kriza kakva nam je predstavljena, zapravo – ne postoji. Nismo, naime, suočeni s nedostatkom resursa, već imamo sve više sredstava i alata za pružanje energije milijardama ljudi, bez onečišćenja okoliša i daljnjeg iscrpljivanja postojećih izvora.


Nove metode koriste vrlo malu količinu sirovina, koja u nekim slučajevima može postići čak beskonačni izvor energije. Jedan od alternativnih načina za proizvodnju energije je putem urina. Priča je prilično neobična. Otprilike prije godinu dana skupina 14-godišnjakinja iz Lagosa u Nigeriji razvila je generator koji kao pogonsko gorivo koristi urin i od jedne litre tekućine može raditi šest sati.
Ovo nije neuobičajena ideja kad se govori o inovacijama pri korištenju energije koje dolaze iz tzv. Trećeg svijeta. Mnogi njihovi problemi proizlaze upravo zbog nedostatka energije pa su neka rješenja stigla iz područja ili resursa koje već posjeduju i s kojima mogu računati.

Model su razvile četiri 14-godišnjakinje: Duro-Aina Adebola, Akindele Abiola, Faleke Oluwatoyin i Bello Eniola, a funkcionira ovako:

– urin se stavi u elektrolitsku ćeliju, koja izdvaja vodik;
– vodik ulazi u filter za pročišćavanje, a zatim ide u plinski cilindar;
– plinski cilindar tjera vodik u cilindar tekućeg boraksa, koji se koristi za uklanjanje vlage iz vodika.
– Ovako pročišćeni plinoviti vodik pokreće generator.

Prije razvoja ove tehnologije, tvrtka E3 Technologies, LLC, sa sjedištem u Athensu, u Ohiu, razvila je sličnu patentiranu tehnologiju nazvanu “Greenbox”. Služi za čišćenje proizvodne i poljoprivredne otpadne vode i producira energiju na bazi vodika. U procesu elektrolize amonijak i urin iz otpadnih voda pretvaraju se u vodik, dušik i čistu vodu. Elektricitet u uređaju stvara elektrokemijsku reakciju kojom urin oksidira i pretvara se u ugljični dioksid koji tada pomiče elektrolite u stroju. Ova tehnologiju je razvila profesorica Gerardine Botte, kemijska inženjerka na Sveučilištu Ohio.

Implikacije ove tehnologije (ili bilo koji čiste energetske tehnologije) su dalekosežne. Izum može pomoći poljoprivrednicima za obradu otpadanog amonijaka, za pročišćavanje otpadnih zagađenih voda, u građevinarstvu… Zamislite da se otpad iz vaše kupaonice preveze u spremnik koji ga pretvara u energiju za napajanje vaše kuće. A ako se iz svih kupaonica u vašem gradu otpad dovede do jednog mjesta koje ga pretvara u pogonsku snagu? Teško provedivo, ali tehnologija je već tu.

Ako želimo pomoći našem planetu, moramo se odmaknuti od korištenja neodrživih energetskih izvora, kao što su nafta i nuklearna energija. Zelenije opcije već su ovdje. Svatko na planetu trebao bi imati pristup zelenoj energiji, a postoje rješenja da se to u stvarnosti i realizira. Utjecaji čiste zelene energije su dalekosežni i mogu iskorijeniti siromaštvo diljem svijeta.

Izvor: pogledaj.to, 21/1/2014