Prvi međunarodni simpoziji o istraživanju o arhitekturi i spolovima pod naslovom “Redefining the profession” („Redefinirajući profesiju“) poziva, arhitekte, znanstvenike i nastavnike na sudjelovanju stručnim ili znanstvenim radovima na temu profesionalne ravnopravnosti žena u arhitektonskoj struci.

27. i 28. ožujka u Sevilli, u Španjolskoj održati će se prvi međunarodni simpoziji o istraživanju o arhitekturi i spolovima pod naslovom “Redefining the profession”. U zadnjih deset godina broj žena koje su diplomirale arhitekturu na sveučilištima diljem svijeta je znatno nadmašio broj muškarac, čemu svjedočimo i u Hrvatskoj. Međutim arhitektonska praksa je globalno dominirana muškarcima, dok su žene u hijerarhiji arhitektonskih studija vrlo često na inferiornim pozicijama, isključene iz procesa donošenja odluka ili vođenja ureda odnosno projekata. Neznatan broj žena se nalazi u arhitektonskim institucijama, kao što su fondacije, arhitektonski fakulteti i slično doprinoseći „maskulinizaciji“ struke, čime se nastavlja matrica rada, donošenja odluka i teoretskog diskursa sa smanjenom mogućnošću promjene, dok ujedno žene bivaju diskriminirane u pogledu plaće, porodiljinog, privatnog ili profesionalnog živote.

Nedavno provedena studija bdonline o položaju žena arhitektica pokazuje odnose žena i muškaraca, kao i generalne uvjete rada za arhitektice u svijetu koncentrirajući se prije svega na podatke o porodiljinom dopust, dječjem doplatku. Shodno tome, najpoželjnija zemlja za rad arhitektica je, možda očekivano, Švedska, koju slijede Norveška i Njemačka te Danska, Španjolska i Francuska. Odnos muškarac i žena po zemljama poredanih od silazno je kako slijedi:

1. Vijetnam (0.7 muških arhitekata na jednu ženu)
2. Turska (0.8)
3. Švedska (1)
3. Norveška (1)
4. Njemačka (1.3)
4. Francuska (1.3)
5. Španjolska (1.4)

One „najgore“ predvodi Japan s 9 muških arhitekata na jednu arhitekticu te samo 14 tjedana porodiljinog uz 60% plaće. U stopa ga slijede Sjedinjene države u kojima je porodiljin dopust uopće poznat u samo 5 saveznih država te Ujedinjeno kraljevstvo.*

Iako je bilo pokušaja reflektiranja, analiziranja i istraživanja ovog segmenta arhitektonske struke, kao prošlogodišnja inicijativa za priznanje ravnopravne nagrade Pritzker iz 1991. za Denise Scott Brown,  čemu smo pisali ovdje, čini se da je ekonomska kriza zadnjih godina unazadila ili oslabila ove napore, stoga je bitno nastaviti s naporima i zagovaranjem konkretnih poboljšanja i postizanja jednakosti na profesionalnom arhitektonskom nivou. Simpoziji “Redefining the profession” želi poduprijeti inicijative i stvoriti mrežu koja bi radila s ciljem iznalaženja novih ideja i profesionalnih odnosa na ovom polju. Pozivaju su profesionalci, znanstvenici, doktorandi i nastavnici na sudjelovanje stručnim ili znanstvenim radovima na temu profesionalne ravnopravnosti žena u arhitekturi. Rok za predaju radova je 21. veljače 2014., a detalje potražite na web stranici http://arquitectas.tumblr.com/ ili zatražite informacije e-mailom na arquitectas2014@gmail.com.

*Izvor: Stott, Rory. “The Best (and Worst) Countries to Be a Female Architect” 16 Dec 2013.
ArchDaily. Accessed 22 Jan 2014. http://www.archdaily.com/?p=458792
Fotografija s naslovnice: Denise Scott Brown © Frank Hanswijk

 

Izvor: DAZ, 27/1/2014

Odgovori