U četvrtak, 03. travnja 2014. u 19 sati u Muzeju grada Zagreba, Opatička 20, otvara se izložba ‘Maksimir – povijest i kvartovski simboli’. Izložba je dio projekta ‘Zagrebački kvartovi’.

Koncepcija izložbe: Kristian Strukić
Oblikovanje izložbe: Nikolina Jelavić-Mitrović
Oblikovanje plakata: Miljenko Gregl

Projekt Zagrebački kvartovi

Od 2010. godine Muzej grada Zagreba provodi kulturološki projekt Zagrebački kvartovi. Projekt čine velike studijske i manje tematske izložbe te razna druga događanja poput okruglih stolova, promocija, predavanja i koncerata.

Projekt je istraživačkog karaktera, ali s istaknutim društvenim pristupom. Odnosno, u pripremu izložbe nastojimo što više uključivati i same stanovnike kvartova.

Osnovni ciljevi koji se postižu provedbom projekta su povezivanje sa širom društvenom zajednicom te valoriziranje i predstavljanje pojedinih dijelova Zagreba u cilju boljeg shvaćanja Zagreba kao cjeline. Također, želimo dodatno potaknuti prikupljanje građe odnosno obogaćivanje fundusa Muzeja.

Prve dvije dionice projekta tematizirale su novozagrebačko područje kroz izložbu Pola stoljeća Trnskog – priča jedne generacije, te prostor Dubrave kroz izložbu Zagrebačka Dubrava – od predgrađa do grada.

Izložba Maksimir – povijest i kvartovski simboli

Realizacija treće dionice projekta započela je krajem 2013. godine postavljanjem male ulične izložbe 20 kvartovskih slika starog Maksimira. Ta izložba bila je postavljena na početku Maksimirske ceste, a njome smo pozivali stanovnike kvarta da se uključe u pripremu izložbe donacijom ili ustupanjem predmeta. Ona je ujedno bila najava velike izložbe u Muzeju grada Zagreba.

Izložba Maksimir – povijest i kvartovski simboli predstavlja povijest kvarta Maksimira, čiji je ubrzani razvoj započeo 1900. godine kada je Maksimir pripojen Zagrebu. Neke od tema izložbe su izgradnja i arhitektura, društveni i kulturni život te malo poduzetništvo i privreda. Također, izložba prezentira i pojedina važnija mjesta ovog prostora, ali i Zagreba u cjelini, kao što su park Maksimir i Zoološki vrt, maksimirski stadion i GNK Dinamo, Maksimirsku cestu i prve obrtnike, stambene povijesne cjeline poput Željezničarske kolonije i Gogoljinog brijega, tvornice Patria, Fotokemika i Radioindustrija Zagreb, škole i crkve u Remetama te prostor Jordanovca, Lašćine, Bukovca itd.

Slijed tema unutar izložbenog prostora okvirno preslikava model maksimirskog područja: u prvom prostornom segmentu šetnju kvartom započinjemo na Kvaternikovu trgu, zatim se penjemo Srebrnjakom, dolazimo do Lašćine i Jordanovca pa do Remeta na sjeveru, dok se u drugom, većem dijelu izložbe spuštamo Bukovačkom ulicom do park-šume Maksimir itd.

Uz predmete koje su posudili stanovnici kvarta Maksimir, kao i razne institucije, izloženi su i mnogi predmeti te fotografije iz bogatog fundusa Muzeja grada Zagreba.

Važan dio projekta predstavlja suradnja s kvartovskim institucijama, udrugama i akcijama. Suradničke su organizacije treće dionice projekta Centar za kulturu i informacije Maksimir i Javna ustanova Maksimir. Pripremama su se priključili i Udruga za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja, Udruga Susjed susjedu pomaže i Virtualni muzej Dotrščina.

Povijest kvarta predstavlja se u njegovim današnjim administrativnim granicama: od Remeta na sjeveru do Zvonimirove ulice na jugu, od Ravnica na istoku do Srebrnjaka i Kvaternikovog trga na zapadu.

Kristian Strukić, autor i voditelj projekta

Izložbu možete pogledati do 31. svibnja 2014.

Izvor: Muzej grada Zagreba