Ahitekti: ARHI-TURA d.o.o
Projekt krajobrazne arhitekture: Landscape d.o.o.
Lokacija: Ribnica, Slovenija
Površina: 4.500 m2
Godina: 2014.
Fotografije: Jorg Ceglar

O projektu:
Predstavljamo vam dječji vrtić malom gradiću Ribnica na jugu Slovenije, najveću vrtićku ustanovu u susjednoj nam zemlji. Ideja arhitekata pri projektiranju objekta bila je stvoriti mjesto u kojem će se ‘igra’ arhitekata s prostorom uklopiti s igrom djece u vrtiću. Ovaj vrtićki objekt broji čak dvadeset i četiri odgojne jedinice i prostire se na preko 4.500 m2, a kapacitetom može primiti 400 djece.

Stav arhitekata o arhitekturi vrtića jest da je uloga ovakve odgojne ustanove u današnjem svijetu da bude toplo i sigurno mjesto za uspješan razvoj djeteta. Takvo bi mjesto, kako autori naglašavaju, djeci trebalo omogućiti da se u mirnim i opuštenim uvjetima upoznaju sa svijetom i društvom. Iz tog razloga arhitekti odgojne jedinice projektiraju uokolo dječjeg igrališta i zelenila na parceli, formom objekta imitirajući ruke djeteta koje stvaraju toplu i sigurnu okolinu.
Sobe za vrtićku djecu niže dobi nalaze se u dijelu objekta koji je formalno više introvertirane te, kako arhitekti naglašavaju, više čuva i ‘grli’ djecu, dok su jedinice za starije ‘stanovnike’ vrtića manje zatvorene i više su otvorene parceli i okruženju, a metaforički i svijetu u koji dijete nakon vrtića kroči.

 

 

Vrtić je podijeljen na dvije potpuno različite forme, manji, tlocrtno sasvim elementarni objekt administrativno-komercijalne je namjene, a znatno veći segment koji se grana na tri elementa isključivo je odgojnog karaktera i karakterizira ga poligonalni tlocrt kojeg ispunjavaju vrtićke jedinice. Objekti parcelu segregiraju na dvije zone, onu manju sjevernu koja je namijenjena parkingu ulazu, dok je južna gotovo ekskluzivno namijenjena za djecu. Sami izgrađeni “čuvaju” taj južni i mirniji dio od sjevernog, koji je glasniji i prometniji. Veliki posao arhitekata pri projektiranju zahtijevao je točno pozicioniranje zgrade vrtića i orijentacije samih jedinica,u odnosu na postojeću izgradnju, okruženje i prirodne karakteristike. Inspiraciju za ovo, naizmjenično pozicioniranje jedinica, arhitekti pronalaze u lokalnom primjeru ritma izgrađenih obiteljskih kuća u susjedstvu, koje prate ritam i smjera malih ulica te se tako naizmjence slažu. Svaka je kuća dio za sebe, zajedno s ostalima stvara zajednicu, a tako je i kod projektiranog vrtića.


Više o autorima:
arhi-tura.si
landscape.si

fotografije by Jorg Ceglar via ArchDaily

Izvor: Vizkultura, 11.01.2016.