U znak sjećanja na Josipa Reihl-Kira, načelnika osječke policije koji je u ljeto 1991. ubijen zbog svojih mirovnih napora, ovih dana na napuštenom osječkom zidu naslikan je mural ‘Rhythm of the saints / If I have weaknesses, don’t let them blind me’, nazvan po pjesmi Paula Simona, čiju je ploču Josip Reihl-Kir posljednju kupio.

Autor murala je renomirani hrvatski umjetnik Lunar. Nastao je na poziv Centra za mirovne studije u suradnji s obitelji Reihl-Kir, a s ciljem trajnog i svakodnevnog sjećanja na tri ključne vrijednosti koje je Josip Reihl-Kir objedinio – mirotvorstvo, suradnju i nenasilje.

Foto: Promo fotografije Centar za mirovne studije / Samir Kurtagić

Foto: Promo fotografije Centar za mirovne studije / Samir Kurtagić

“Svjestan sam da živi svijet pokreće stalna napetost između dobra i zla, života i smrti, kako god to nazvali. Čovjek bi tu trebao biti iznimka pa ipak većinom to nije. U takvom svijetu osjećam neizmjerno poštovanje prema nenasilnim ljudima, koji žive i doprinose zajednici, a u teškim trenucima na svoja leđa prihvate breme koje većina ignorira. Dobronamjerni i hrabri ljudi su rijetkost u svijetu nevjerojatne okrutnosti, manipulacije, pohlepe, površnosti i sebičnosti. Svjestan sam da crtanje jednog murala ne može puno promijeniti, ali drago mi je ako poruku netko vidi i razumije. Čast mi je što sam imao priliku napraviti mural posvećen čovjeku kakav je Josip Reihl-Kir”,  rekao je Lunar.

Mural predstavlja stablo koje se probija kroz katove teško oštećene zgrade i označava osobu koja se poštenim radom i iskrenim nastojanjem probija kroz prepreke. Nalazi se na napuštenoj zgradi koja je nekad bila Poljoprivredni fakultet, a ujedno je mjesto s kojeg je Reihl-Kir zadnji put živ otišao iz Osijeka. Dodatno, u ratno vrijeme, to je bila crta razgraničenja.

 

Izvor: tportal.hr, 21.7.2016.