Inicijativa 1POSTOZAGRAD uputila je Gradu Zagrebu apel za oslobođenje nedavno obnovljene skulpture „Razlistana forma“ Vojina Bakića u Gajevoj ulici od aglomeracije drvenih kućica, koje su se tradicionalno u ovo blagdansko doba pojavile na zagrebačkim ulicama. U nastavku u prenosimo dopis u cijelosti.

 

Grad Zagreb,
Gradski ured za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet,
Vijeće gradske četvrti Donji grad
Predmet: Uklanjanje četiri kućice oko javnih klupa i skulpture „Razlistana forma“ u Gajevoj ulici

Poštovani/a,

ovime tražimo da se četiri kućice postavljene u pješačkoj zoni Gajeve ulice – oko skulpture „Razlistana forma“ Vojina Bakića – uklone kako bi tamošnje javne klupe bile slobodne, skulptura vidljiva, a popularno gradsko sastajalište dostupno.

Naime, u sklopu blagdanskog sajma, sporne četiri kućice umještene su na način da u potpunosti blokiraju upotrebu javne klupe, zaklanjanju skulpturu i onemogućuju pristup sastajalištu, čime u potpunosti poništavaju mjesto.

Kućice bi valjalo postavljati na način da se uvažava svrha i narav lokacije, a što sada nije slučaj, pa utoliko tražimo da se sporne četiri kućice odmah premjeste i lokacija oslobodi.

Podsjećamo da je upravo postavljanje kućica na spornome mjestu svojevremeno prouzročilo teška oštećenja izuzetne Bakićeve skulpture koja je prošle godine sanirana. Osim što je bila nanesena šteta samome djelu, i sama sanacija predstavljala je konkretni trošak po Grad.

Nepotrebni rizik kojem je skulptura sada ponovo izložena, a istovremeno i potpuno zaklonjena te zapravo nevidljiva, lako se da izbjeći na način da se četiri sporne kućice uklone sa sadašnje lokacije i postave negdje drugdje.

Ističemo i da je praksa kod postavljanja kućica takva da se one ne postavljaju oko npr. „Prizemljenoga sunca“ u obližnjoj Bogovićevoj ulici ili bilo koje druge skulpture, pa na jednak način treba tretirati i „Razlistanu formu“, posebno stoga što se radi o jednoj od najvrednijih zagrebačkih javnih plastika tj. djelu jednoga od najuglednijih hrvatskih umjetnika.

Apeliramo na nadležne da se odmah učini odmak od dosadašnje prakse koja je u svojoj naravi antigradska jer doslovno poništava mjesto, a time degradira pješačku zonu pa i sam grad.

Zagreb, 14. studenoga 2013.
1POSTOZAGRAD

Odgovori