‘Flower of Life’ međunarodni studentski natječaj za vrtni dizajn, LE:NOTRE Institute Competition.

Sudjelovali su i naši studenti.

Tlocrt:

Antalya_idejno_rjesenje

Opis projekta:

U cvijetni vrt možemo ući sa sjeverne i zapadne strane. Prilikom ulaska u cvijetni vrt prateći stazu koja u tlocrtu podsjeća na tulipan prolazimo kroz portal. Portal je najviši dio cijevne konstrukcije koja se proteže cijelim vrtom, najčešće iznad cvjetnih gredica, i također podsjeća na cvijet tulipana. Između dviju cijevi razapeta je mreža koja ima mnogo funkcija, a na dijelovima na portalu služi kao potporanj penjačicama. Konstrukcija s mrežom ima mnogo načina korištenja. Osim njene skulpturalne vrijednosti, bitan čimbenik je dječja igra. Ona je dizajnirana tako da se djeca mogu po njoj penjati, provlačiti, skrivati ili odmarati iznad cvijeća čime ono postaje sastavnim dijelom njihove igre, a da pritom ostaje neoštećeno. U pojedinim dijelovima mreža se spušta na sjedeću razinu gdje se posjetitelji mogu udobno smjestiti (sjesti ili leći) i odmarati iznad cvijetnih gredica te time imati dojam odmora na oblaku. Također konstrukciju s mrežom mogu koristiti i ptice za stvaranje gnijezda.
Sa jedne strane duž cijele staze nalaze cvijetne gredice sa trajnicama, koje se razlikuju vrstom cvijeća te njihovom bojom i visinom, dok sa druge strane nalazi otvoren šljunčan prostor u kojem se posjetitelji mogu slobodno kretati i pristupiti konstrukciji s mrežom. U njemu se nalazi 15 raštrkanih cvjetnih gredica koje asocijaciraju na cvijetnu pelud. U svakoj gredici je po jedna biljna vrsta koja je opisana na bočnim stranama kako bi se posjetitelji mogli educirati o njima. Odabrano cvijeće nudi nam doživljaje za sva osijetila, možemo uživati u pogledu na njih, dodiru i mirisu ali neke od njih možemo koristiti i kao začine. Nekoliko takvih perforiranim željezom odvojenih gredica prelazi i na drugu stranu staze unoseći dinamiku u linijske gredice koje su također odvojene perforiranim željezom i na djelovima šljunkom .Sama staza i gredice modelirane su tako da se voda slijeva u kanalice koje odvode vodu u jednu točku – bazen. Bazen koji osim za dječju igru može služiti održavanju vrta ali i osvježenju faune te se tako održivo upravlja vodama.

Plan sadnje:

Antalya_plan_sadnje_filozofija

Pjesnički simbol ljepote, ljubavne uznesenosti i čežnje – tulipan, kralj cvijeća i njegov životni ciklus inspiracija je ovog cvijetnog vrta koji je posvećen ne samo za uživanje i relaksaciju u opojnim mirisima i bojama cvijeća, nego i igri i edukaciji djece, ali i prirodi. Veliki broj pažljivo odabranih biljaka (trajnica) tipičnih za podneblje u kojem se EXPO nalazi potiče bioraznolikost na ovom prostoru. Uzimajući u obzir padaline, teren je modeliran tako da ih se usmjeruje prema jednoj točki gdje se prikupljaju u bazen koji osim za igru može koristiti i održavanju vrta ali i osvježenju faune, prvensteno ptica. Vrtom prolazi jedna staza no u sjevernom djelu vrta šljunkom je omogućeno slobodno (cirkularno) kretanje među cvijetnim gredicama koje osim multisenzoričke imaju i edukativnu funkciju. Skulpturalna konstrukcija koja poput staze izgledom asocira na tulipan, ima mnogo načina korištenja. Osim njene doživljajne vrijednosti ona služi za igru djece, koja se mogu penjati provlačiti ili odmarati na pričvršćenoj mreži iznad cvijeća čime ono postaje sastavnim dijelom njihove igre, a da pritom ostaje neoštećeno. Mreža također pruža mjesto za odmor (sjedenje i ležanje)  iznad cvijetnih gredica i uživanje u njenim čarima. Osim čovjeka koji može pronaći mnogo načina korištenja cvijetne konstrukcije, ona je dizajnirana kako bi služila flori i fauni u vrtu, npr. na njenim višim točkama nalaze se mjesta pogodna pticama za gradnju gnjezda, a stupovi na koje se oslanja služe kao potporanj za rast penjačica. 

 

Vizualizacije:

Antalya_vdizualizacije Antalya_vizualizacije

viz

viz1

Tim:

Ćuk Lovro, student diplomskog studija krajobrazne arhitekture
Kramarić David, student diplomskog studija krajobrazne arhitekture
Maranić Zrinka, student diplomskog studija krajobrazne arhitekture
Miholić Helena, student diplomskog studija krajobrazne arhitekture

O natječaju na LE NOTRE.