U malom mjestu kraj Samobora, Rakovom potoku, u sklopu ugostiteljske ponude obitelji Franja izrastao je park za događanja na otvorenom kao tematski park skulptura, izrazito bajkovitog karaktera.

Uz postojeću oskudnu prirodnu vegetaciju osnovni oblikovni element parka su artificijelne biljke – velike latice, koje dimenzijom i oblikovanjem ostvaruju osjećaj boravka u nekom drugom svijetu, bajci.

Ovisno o broju i postavu latice prihvaćaju različite funkcije. Tako su grupiranjem dobivene različite prostorne cjeline, npr. skupina koja formira sjenicu na malom jezeru koristiti za svečanosti , vjenčanja, kao pozornica ili kao prostor za posluživanje hrane i pića.


Dinamici parka pridonose i male „travke“ njišući se na laganom vjetru koji je na mikrolokaciji stalno prisutan. Urbana oprema i rasvjeta nadovezuju se na slične organske forme i stvaraju nova „živa“ bića. Oprema je izvedena od čeličnih cijevi i lima, ručno rezana i varena tako da je svaki element drugačiji.


Predviđena vegetacija je u potpunosti s bijelim cvatom čime je potenciran bajkovit i romantičan karakter parka. Dio biljaka je odabran s namjerom da privlači leptire čime se nadograđuje doživljaj parka novim senzacijama. Među elementima oblikovanja koristila se voda u vidu dva mala jezerca slobodne forme, koja prate oblikovanje staza i kompletnog parka. Jezerca su oplemenjena vodenim biljkama i ribama.


Za upotpunjavanje svečanosti natkrivenim prostorima predviđene su preklopljene translucentne kupole. U slobodnim periodima park koriste sve dobne skupine te postaje značajno mjesto okupljanja okolnog stanovništva i slučajnih prolaznika te je inicijalno privatni park prerastao u frekventno korišten javni prostor koji je ovoga ljeta već rezerviran za ljetne večeri lokalnog amaterskog kazališta.

Autori: SKROZ d.o.o. – Margita Grubiša dipl.ing.arh. i Ivana Žalac dipl.ing.arh.
Koautori: Nataša Fiolica mag.ing.prosp.arch.
Suradnici: Josip Kovačić – bravarija
Fotografije: Ivan Kralj, Igor Malečić
Lokacija: Rakov potok, Samobor
Investitor: Franja – obrt za ugostiteljstvo
Godina projektiranja: 2011.
Izvođači: Bravarija Kovačić, Juraj d.o.o., Elmo d.o.o., Brajdić d.o.o.
Godina dovršetka gradnje: 2013.
Tlocrtna površina: 2500 m2