Pančevo se 1960-ih godina razvijalo kao primarno industrijsko mjesto. Turizam nikad nije mogao konkurirati prihodima industrije. Posljednjih 10 godina svijest o tome se drastično izmijenila. Odgovor je pronađen u obliku Kulturnih staza. Uloga krajobrazne arhitekture u ovom procesu obuhvatila je identifikaciju i mapiranje karaktera krajobraza, mapiranje mirkoambijenata kao i korištenje metode “preklapajućih karata”. Nakon dobijenih rezultata, dat je prijedlog trase, prijedlog mjera za upravljanje prostorom i niz smjernica za razvoj staza po fazama. S implementacijom projekta krenulo se u 2015. godini, a očekuje se da će se cijeli proces završiti do 2020.

Sve o ovom fantastičnom projektu, na međunarodnoj konferenciji “Krajobrazna arhitektura i turizam”, Rovinj-Pula, 2017. predstavit će nam krajobrazni arhitekt iz Srbije Mako Ivošević, mast.inž.pejz.arh.

 

Marko Ivošević rođen je u Pančevu. Diplomirao je 2012. na Šumarskom fakultetu u Beogradu na Studiju Pejzažne arhitekture i hortikulture. 2014. g. završava i master studija na modulu za Planiranje i projektiranje u krajobraznoj arhitekturi, na temu Kulturnih staza. Od 2016. zaposlen je u Turističkoj organizaciji grada Pančeva kao stručni suradnik na razvoju projekata i planiranju u području eko i kulturnog turizma. Autor je ili koautor više studija, glavnih projekata, posebno u području kulturnih spomenika i dobara. Područje rada usmjereno mu je i na razvoj “brownfield” lokacija, vizualnih i prostornih analiza. Bio je sudionik Regionalne konferencije o bioraznolikosti, niskougljičnom turizmu i lokalnom ekonomskom razvoju u Novom Sadu, 2016.

Dođite, poslušajte sve o ovom projektu na Međunarodnoj konferenciji: Krajobraz-Krajina-Pejzaž: Krajobrazna arhitektura i turizam, 2016.