Zadovoljstvo nam je pozvati vas na predstavljanje knjige Upoznajmo krajobraznu arhitekturu: Priručnik i vježbalica za djecu i znatiželjne odrasle autorice dr. sc. Maje Hofman.
Predstavljanje će se održati u petak 21. listopada 2022. godine u 18 sati u knjižnici Bogdana Ogrizovića (Preradovićeva 5) u Zagrebu. Uz autoricu, predstavljanju će prisustvovati redaktorica teksta doc. dr. sc. Iva Rechner Dika, ilustratorica Dorotea Garašić, lektorica Dunja Vranešević i grafička urednica Pia Rajčić (studio Demode).

Predstavljanje će se također održati i u srijedu 2. studenoga 2022. godine u 18 sati u Gradskoj knjižnici Zadar (Ul. Stjepana Radića 11b), na kojemu će uz autoricu sudjelovati redaktorica dr. sc. Branka Maričić.

Ovo je prvi priručnik za djecu o krajobraznoj arhitekturi u Hrvatskoj, Europi, a vjerojatno i u svijetu. Ideja o njemu proizašla je iz autoričine spoznaje da u Hrvatskoj postoji znatan nedostatak literature o krajobraznoj arhitekturi te da mnogi u Hrvatskoj još uvijek nemaju jasnu sliku o tome što je točno krajobrazna arhitektura. Osim toga, obrazovanje prije razine fakulteta ne uključuje teme o prostoru i okolišu, planiranju, urbanizmu, arhitekturi i krajobraznoj arhitekturi, čak niti u smislu dopunskih aktivnosti, radionica, edukacija i slično. Posljedično, djeca nisu potaknuta razvijati svijest o prostoru, kako unutarnjem, tako i vanjskom, razmišljati o njegovim karakteristikama, o kvaliteti i načinima kako ga učiniti boljim. Želeći približiti krajobraznu arhitekturu u prvome redu djeci, ali i odraslima, autorica se upustila u pisanje ovoga priručnika.
Na edukativan, zabavan i interaktivan način priručnik djeci približava krajobraznu arhitekturu i krajobraz koji ih okružuje. Naglasak je na krajobraznom oblikovanju, pa kroz opise različitih tipova otvorenih prostora djeca upoznaju koje sve prostore krajobrazni arhitekti oblikuju i o čemu pritom moraju razmišljati. Također pojašnjava kako krajobrazna arhitektura doprinosi očuvanju biološke i krajobrazne raznolikosti i borbi protiv negativnih klimatskih promjena.
Osim djeci priručnik će biti zanimljiv i mladima, onima zainteresiranima za studij krajobrazne arhitekture, ali i znatiželjnim odraslima.
Veselimo se vašem dolasku.