U petak 26.4.2024. održana je Međunarodna konferencija Smart Landscapes 2 – Renewable and Sustainable, u Institutu Liszt u Zagrebu u organizaciji Hrvatskog društva krajobraznih arhitekata (HDKA). Konferencijom je prigodno obilježen Svjetski mjesec krajobrazne arhitekture te Svjetski dan obnovljivih izvora energije. Ispred oko 150 posjetitelja predavanja je održalo 20 renomiranih stručnjaka iz Europe i svijeta, iz područja krajobrazne arhitekture te srodnih i vezanih struka.
Konferencija Smart Landscapes 2 – Renewable and Sustainable organizirana je kao tematski nastavak međunarodne interdisciplinarne konferencije Smart Landscapes, održane prije četiri mjeseca (4.12.2023.) u Zagrebu, također u organizaciji Hrvatskog društva krajobraznih arhitekata. Upravo je ona ukazala na neupitnu potrebu daljnjeg stručnog dijaloga o aktualnim temama poput primjene novih tehnologija u uređenju otvorenog prostora, smanjenja utjecaja klimatskih promjena, očuvanja biološke i krajobrazne raznolikosti, primjene obnovljivih izvora energije i korištenja umjetne inteligencije u planerskim i projektantskim procesima. Kako bismo se priključili svjetskim trendovima, ovom konferencijom obilježio se Travanj – Svjetski mjesec krajobrazne arhitekture te 26.4. Svjetski dan obnovljivih izvora energije.
Obilježavanje mjeseca krajobrazne arhitekture započelo je 2006. godine, kada je Međunarodna federacija krajobraznih arhitekata – IFLA (International Federation of Landscape Architects) proglasila mjesec travanj svjetskim mjesecom krajobrazne arhitekture.
Svjetski dan obnovljivih izvora energije obilježava se svake godine 26. travnja, na dan černobilske nuklearne katastrofe koja se dogodila 1986., s ciljem da se osvijesti potreba za istraživanjem i primjenom obnovljivih izvora energije – vjetra, sunca, vode, biomase, geotermalnih izvora.

Skup je održan visokim pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Grada Zagreba, Veleposlanstva Mađarske u Hrvatskoj i Austrijskog kulturnog foruma, a podržali su je Predsjednik Republike Hrvatske, Turistička zajednica Grada Zagreba i Botanički vrt Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.
Održavanje konferencije financijski su omogućili sponzori: Zlatni sponzori, Lorberg iz Njemačke i Semmelrock iz Hrvatske, te brončani sponzori, tvrtke iz Hrvatske, Cemex, Habyoutdoor, InAqua, 3Dart i Viaplaža.
Konferenciju je otvorila predsjednica Hrvatskog društva krajobraznih arhitekata, gđa. Barbara Klemar pozdravivši visoke uzvanike, sponzore i sve prisutne sudionike. Pritom je posebno istaknula važnost suradnje između krajobraznih arhitekata i drugih stručnjaka, ali i političara, investitora i ostalih dionika u prostornom uređenju, u cilju stvaranja zdravijih i otpornijih otvorenih prostora za ljude, smanjenja negativnih utjecaja na klimu i pronalaska održivih prostornih rješenja.
Uvodnu riječ održao je ispred suorganizatora, dr. Zoltán Thuróczy, ataše za kulturu Instituta Liszt, koji je iskazao svoju veliku potporu Hrvatskom društvu krajobraznih arhitekata i koji je naglasio da upravo ovakve konferencije koje njeguju zajedništvo i suradnju s mađarskim stručnjacima su ciljevi Mađarskog kulturnog centra u Zagrebu.
Veleposlanik Mađarske u RH, Njegova Ekselencija Csaba Demcsák iskazao je veliko zadovoljstvo suradnjom hrvatskih i mađarskih stručnjaka na ovom važnom skupu za povezivanje dvaju zemalja. Poželio je da se suradnja i dalje nastavi te da skup bude uspješan.
Direktorica Austrijskog kulturnog foruma, gđa. Marina Chrystoph naglasila je kako je ovo prva suradnja Austrijskog udruženja krajobraznih arhitekata i Hrvatskog društva krajobraznih arhitekata te izrazila veliko zadovoljstvo što će stručnjaci koji rade u jednom od najvažnijih djela krajobrazne arhitekture, parku Schönbrunn govoriti na ovom skupu. Također, osvrnula se i na ostale goste predavače, te iskazala svoje oduševljenje tolikim stručnjacima iz cijelog svijeta koji će pričati o vrlo aktualnim temama, a to je uloga krajobraznih arhitekata u klimatskim promjenama.
Dr. Albert Fekete, direktor Instituta za krajobraznu arhitekturu, Urbano planiranje i vrtnu umjetnost u Mađarskoj (MATE) te potpredsjednik Mađarskog udruženja krajobraznih arhitekata, iskazao je veliko zadovoljstvo suradnjom s Mađarskim institutom Liszt te Hrvatskim društvom krajobraznih arhitekata te istaknuo kao je ovo prva suradnja između ovih institucija i prva takva međunarodna konferencija. Zahvalio se organizatorima i pozdravio posjetitelje i gostujuće profesore predavače.
Svoje uvodne pozdrave, održala je i predsjednica Austrijskog udruženja pejzažnih arhitekata, gđa. Anna Detzlhofer, koja je predstavila kolege iz Austrije koji su došli na poziv održati predavanje te zahvalila organizatorima na prvom ovakvom povezivanju udruženja Hrvatske i Austrije. Istaknula je da su krajobrazni arhitekti ti koji imaju moć u svojim rukama promijeniti okoliš u kojem živimo i radimo te da ovakve konferencije upravo potiču dijalog među strukama te generiraju rješenja za klimatske promjene.
Uvodno obraćanje održale su i predstavnica Društva krajobraznih arhitekata Slovenije, gđa Nevenka Žvokelj te predstavnica Udruženja pejsažnih arhitekata Srbije, gđa. Lidija Nikolić,  koje su se zahvalile organizatorima na pozivu i iskazale svoju veliku želju da se potakne još jača suradnja između ovih društava koja traje već preko 15 godina.
Skup je pozdravio i  zlatni sponzor skupa, generalni direktor tvrtke Lorber, g. Stefan Lorberg. G. Lorberg istaknuo je važnost uzgoja kvalitetnog drveća koje je jedna od najvažnijih karika u borbi protiv klimatskih promjena i naglasio kako se njegova tvrtka već 6. i 7. naraštaj bavi uzgojem visoko kvalitetnih stabala te uzgojem novih vrsta koje odolijevanju globalnom zatopljavanju i sve većoj zagađenosti zraka.
Ispred zlatnog sponzora, tvrtke Semmelrock,  g. Branimir Satrapa, predstavio je ukratko tvrtku koja već dugi niz godina proizvodi opločnike vrhunske kvalitete a koji su u skladu sa novim trendovima koji se tiču uštede vode, smanjenja topline na hodnim površinama te korištenju recikliranih materijala. Naglasio je zadovoljno dugogodišnjom suradnjom s Hrvatskim društvom krajobraznih arhitekata te poželio svima uspješan skup.
Stručni dio konferencije otvorio je g. Gergely Hanko, generalni direktor Hungarian Association of Environmental Enterprises, izlaganjem pod nazivom „Green industry opportunities in Green-blue infrastructure development“ koji je kroz neke aktualne podatke o globalnim promjenama temperature, količini reciklirane plastike, smanjenju bioraznolikosti i degradaciji i nestajanju usluga ekosustava prikazao da smo još daleko od ciljeva održivosti. Prisutnima vjerojatno najzanimljiviji dio predavanja bio je onaj o projektu ‘Plastic Cup’. Cilj projekta je čišćenje rijeke Tisza-e od plastičnog otpada i to na način da se od prikupljenog plastičnog otpada izrađuju smiješna plovila na kojima se timovi utrkuju po rijeci. Kasnije su se ovakve akcije čišćenja i zabavne utrke počele održavati i na drugim rijekama (npr. Dunav, Mures, Bodrog), a njihov cilj je ne samo čišćenje rijeka od plastičnog otpada, već i podizanje svijesti o onečišćenosti riječnih sustava.
Senka Ritz iz HEP-a u svojem je predavanju pod nazivom “Shaping energy landscape: sustainability of low carbon technologies in the transition of the energy sector”, predstavila koliko udio električne energije u Hrvatskoj dobivamo iz obnovljivih izvora energije te prikazala usporedbe s drugim,  europskim državama. Ciljevi Europske unije su postizanje 45% energije iz obnovljivih izvora energije i klimatska neutralnost do 2050. godine. Važan podatak je da je Hrvatska u top 5 uspješnih zemalja prema stupnju dekarbonizacije. Ukupna potrošnja električne energije u 2024. iznosila je 18.500 GWh (više od 90% ukupnih potreba podmireno je iz nacionalnih izvora, prvenstveno zahvaljujući obilnim oborinama i proizvodnji hidroelektrične energije). Nadalje, Hrvatska je 2023. bila jedna od najgorih zemalja u EU sa 118 W instalirane snage SPP po stanovniku, dok primjerice, Austrija i Njemačka s mnogo manje sunčanih dana imaju 2 i 4 puta više.
Dr. Albert Fekete, direktor Instituta za krajobraznu arhitekturu, Urbano planiranje i vrtnu umjetnost u Mađarskoj (MATE) te potpredsjednik Mađarskog udruženja krajobraznih arhitekata, predavanjem pod nazivom “Community cooperation in the protection and restoration of local landscape values – Vernacular spa revitalization” proveo je prisutne kroz primjere nedavne obnove ljekovitih izvora mineralne vode na području Mađarske. Ljekovite su izvore nekadašnji stanovnici sela koristili kao mjesto kupanja, opuštanja i druženja nakon cjelodnevnog rada u polju, a vrlo često i u terapeutske svrhe. S vremenom su ti izvori postali domaći (vernakulrarni) element krajobraza te posljedično važan dio kulturne baštine i krajobraznog identiteta. U primjeru obnove mineralnih izvora u Mađarskoj iz ovog predavanja, zanimljiv je bio pristup poštivanja tradicionalnih arhitektonskih elemenata, prirodnih materijala te posebno volja lokalne zajednice da se uključi u radove obnove, ali i u kasnije održavanje izvora.
Iz Austrije, Beča, sa Odsjeka za dendrologiju i rasadničarstvo Instituta Höhere Bundeslehr- und Forschungsanstalt für Gartenbau und Österreichische Bundesgärten Schönbrunn, DI Thomas Roth,  nam je u predavanju “The sponge city system for Urban Trees – Concept, techniques and built examples of a nature based system for climate mitigation in city heat islands” predstavio kao alat za održiviji pristup planiranju i održavanju gradske zelene infrastrukture, inovativni koncept „Grada spužve“ –  sustav koji podržava i rast stabala i lokalno zadržavanje. Potkonstrukcija opločanih površina otvara se kao korijenski prostor za stabla korištenjem jednostavnih metoda gradnje bliskih niskogradnji. U kombinaciji s izborom vrsta drveća koji uzima u obzir buduće uvjete klimatske krize, koncept se može promatrati kao odgovor na pregrijanost naših gradova i naselja.
Generalni direktor i osnivač tvrtke Lorberg, g. Stefan Lorberg je u svom predavanju „Trees for a climate resilient city” predstavio svoju tvrtku Rasadnik Lorberg koji jedan je od najvećih rasadnika u Europi s više od 800 ha poljoprivrednog zemljišta pored Berlina koji opskrbljuje gradove, arhitekte, vrtlare i privatne ljude visokokvalitetnim drvećem i grmljem već 180 godina. S obzirom na klimatske promjene, rasadnici poput Lorberga imaju ključnu ulogu u uzgoju drveća koje se prilagođava promjenama i koje će rasti u gradovima, vrtovima i parkovima za sljedeće generacije.

Renomirani profesor Martin van den Toorn, krajobrazni arhitekt iz Nizozemske je u svom predavanju „Brief overview of some recent developments in dutch landscape architecture“ dao osvrt na porijeklo i karakteristike nizozemske krajobrazne arhitekture te predstavio neke suvremene projekte iz Nizozemske.

Duje Bešlić, iz tvrtke 3DART je svoji izlaganjem pod nazivom “BIM for Landscape Design: A case of Semmelrock outdoor living solution products libraries in Archicad” prezentirao projekt kroz koji je razvijena opsežna biblioteka tvrtke Semmelrock kao pomoć u arhitektonskom i krajobraznom projektiranju i demonstrirao korištenje Archicada u krajobraznom dizajnu na projektima iz stvarnog života.

O potrebi povezivanja fragmentiranih šumskih staništa, još jednom vrlo aktualnom problemu uzrokovanom djelovanjem čovjeka, govorio je uvaženi stručnjak iz Ruande za agrošumarstvo i upravljanje tlom, dr. Celestin Ukozehasi. Predstavio je studiju slučaja fragmentiranih šuma u Ruandi, u kojoj je definirao kriterije, potrebne krajobrazne elemente i političke instrumente za njihovo povezivanje, s konačnim ciljem uspostavljanja koridora za kretanje, komunikaciju i život različitih vrsta životinja.
Sándor Tamás, krajobrazni arhitekt iz Mađarske, u svojem je predavanju govorio o novim trendovima u uređenju dječjih igrališta. Posebno je istaknuo važnost inkluzivnosti tj. uključivanja u igru djece s različitim potrebama. U tom je smislu i predstavio sprave za igru za djecu s poteškoćama vida ili sluha, djecu sa senzornim poteškoćama, djecu s ADHD-om i ADD-om, za djecu s autizmom, pa čak i za djecu s probavnim smetnjama. U svojem drugom predavanju prikazao je primjer novouređenog dječjeg igrališta u Samoboru gdje su primijenjeni suvremeni materijali, princip inkluzivnosti i sprave za djecu različite dobi i potreba.

Željka Čurović iz Ministarstva prostornog uređenja, urbanizma i državne imovine Crne Gore, održala je predavanje pod nazivom “Assessing the potential for implementation of green roofs on public buildings in Podgorica, Montenegro”. Kako navodi, svrha zadatka bila je evaluacija potencijala javnih zgrada u Podgorici za implementaciju zelenih krovova, kao jedne od mjera koje treba poduzeti u cilju lakše primjene Strategije prilagodbe na klimatske promjene. Ovaj zadatak testiran je kroz pilot projekt. Nakon pregleda svih javnih zgrada u Podgorici u svrhu identificiranja potencijala za ugradnju zelenih krovova, provedene su prethodne analize izvodljivosti za tri odabrane javne zgrade. Prednosti ozelenjavanja krovne površine za svaki pilot slučaj procijenjene su i kvantificirane u sklopu procjene isplativosti. Rezultati istraživanje koje su proveli, mogli bi se koristiti za poticanje drugih općina, građevinskih poduzetnika i vlasnika kuća da provedu iste ili slične mjere.

Lidija Nikolić iz Elektroprivrede Srbije održala je predavanja pod nazivom: “Recultivation of surface mine “Drmno””. U svom predavanju osvrnula se na važnost rekultivacije i zakonske regulative u Srbiji te predstavila dosadašnje radove na rekultivaciji površinskog kopa „Drmno“ koje će u budućnosti, prema planovima Vlade Republike Srbije biti lokacija za smještaj obnovljivih izvora energije.

Klimatske promjene uzrokuju sve češće nagle i obilne oborine, što je posebno velik problem u gradovima u kojima prevladavaju tzv. tvrde, vodonepropusne površine (beton, asfalt ili popločenje) u odnosu na zelene površine. Kao rezultat, nagle i obilne oborine u gradovima uzrokuju poplave i značajnu materijalnu štetu. G. Kajo Ferić iz tvrtke Cemex predstavio je propusni beton koji tvrtka CEMEX razvija već nekoliko godina i to vrlo uspješno. Naglasio je da će ova vrsta materijala doprinijeti smanjenju poplava u gradovima te da će nakon testne faze i usavršavanja proizvoda on aktivno odgovoriti i na još veće oborine od onih na koje je trenutno testiran.
Dr. Tadej Bevk, krajobrazni arhitekt iz Slovenije, predstavio je istraživanje o tome kako ljudi percipiraju sunčane elektrane u krajobrazu. U svojem doživljaju krajobraza ispitanici su ih uglavnom negativno ocjenjivali, dok su elemente poput pašnjaka, šuma, naselja i ostaloga ocijenili više ili manje pozitivno. Ovi rezultati ukazuju na to da ljudi općenito podržavaju dobivanje energije iz obnovljivih izvora, ali je na razini provedbe izražen NIMBY efekt (not in my back yard). U tom smislu, ističe dr. Bevk, iznimno je važan pažljiv odabir kriterija te suradnja svih dionika u odabiru lokacija sunčanih ili vjetroelektrana. Istaknuo je da se sunčane elektrane mogu kvalitetno postaviti u prostoru, određenim dizajnom koji poštuje prostorne smjernice te postojeće elemente u krajobrazu te da je moguće ovakve projekte dizajnirati da budu tehnički kvalitetni, no ujedno i prostorno prihvatljivi.
G. Damir Čizmek, direktor tvrtke In-Aqua, kroz projekt navodnjavanja terasa u hotelu Lone u Rovinju predstavio je inovativni sustav navodnjavanja – sustav isporuke vode koji reagira na potrebe same biljke, a kojim se postiže značajna ušteda vode te bolja distribucija vode u tlu. Sustav se temelji na cijevima s hidrofilnim slojem koje omogućavaju biljkama da u odgovarajućim uvjetima putem osmoze povuku onoliko vode iz cijevi koliko im je u tom trenutku potrebno. Ovakav sustav navodnjavanja znatno je lakše održavati, a zimi, kada biljke prirodno trebaju manje vode, nema opasnosti od smrzavanja i pucanja cijevi. U konačnici, sve biljke na navodnjavanoj površini jednako su bujne i razvijene.
Róbert Schuck, mađarski krajobrazni arhitekt sa švedskom adresom, održao je predavanje pod nazivom „Artificial intelligence in landscape architecture“. Istaknuo je da neki alati umjetne inteligencije stvaraju znatne uštede u projektiranju ali kasnije i izvedbi projekta te da generalno upotrebom AI alata možemo unaprijediti naš dizajn, ako znamo kako koristiti te alate.

U kontekstu dizajna vrtova i okoliša ugostiteljskih objekata interesantno je predavanje održao g. Goran Krnjak iz tvrtke Haby outdoor, predstavivši inovativna i praktična rješenja koja će svaki vrt pretvoriti u omiljeno okupljalište za kuhanje, zabavu, opuštanje i druženje s najdražima. Posebno treba istaknuti dizajnerske vrtne roštilje i kamine, luksuzne vanjske kuhinje, dizajnerska ognjišta i svijećnjake, opremu za odlaganje i razvrstavanje kućnog otpada te modularne i osvijetljene žardinjere.
Još jedno iznimno inspirativno i provokativno predavanje bilo je ono poznatog britanskog krajobraznog arhitekta g. Nigela Thornea, koji je sve prisutne podsjetio da su upravo oni ti koji imaju obvezu biti inovativni, tražiti odgovore i ponuditi rješenja kako za smanjenje negativnih utjecaja na klimu i da smo to već trebali učiniti. Naglasio je kako premalo činimo za naš planet i buduće generacije te da slabo učimo iz prošlosti i grešaka koje su ljudi počinili.
Prof. Ryan Anthony Cabanlit profesor s  Filipina održao je iznimno inspirativno predavanje o autohtonom drveću Filipina i njegovoj ulozi u betoniziranim, urbanim sredinama. Osim što je istaknuo daleko bolju prilagođenost autohtonih vrsta drveća podneblju i uvjetima u kojima rastu, podsjetio nas je da su one jednako lijepe i atraktivne kao i egzotično drveće kojima ga često zamjenjujemo. Također, prikazao je kako Filipini izgledaju danas kada su problem sve veće suše i nedostatak vode, a kako su Filipini izgledali u njegovoj mladosti. Također, zahvalio se na gostoprimstvu i izrazio svoje veliko zadovoljstvo prethodnim izlaganjima.

Za kraj konferencije, dr. Inja Stanović, pijanistica iz Velike Britanije održala je predavanje i klavirski koncert na temu: „Glazba i krajobrazi“. Predstavila je dijela Bacha, Liszta, Chopina, Debussya u jednosatnom programu.

Prezentacije predavača koju su dostupne su niže navedene, a preuzeti ih možete na LINKU
1. GERGELY HANKO_green indrustry opportunities in green-blue infrastructure
2. SENKA RITZ_shaping energy landscapes
3. ALBERT FEKETE_cernacular spa revitalisation
4. THOMAS ROTH_sponge city system
5. STEFAN LORBERG_trees for climate resilient city
7. DUJE BESLIC_Archicad_Semmelrock_BIM database
8. CELESTIN UKOZEHASI_restoration of landscape commectivity
9. TAMAS SANDOR_Innovative thinking and solutions on playgrounds
11. LIDIJA NIKOLIC_reclamation of the Drmno surface quarry
12. KAJO FERIC_Pervious concrete based drainage system for urban surfaces
13. TADEJ BEVK_energy landscapes across scales
14. DAMIR CIZMEK_Innovation in Irrigation
15. ROBERT SCHUCK_AI in landscape architecture
16. GORAN KRNJAK_rekindle a love affair
17. TAMAS SANDOR_Inspire all generations VIA plaza
18. NIGEL THORNE_Smart Landscapes
19. RYAN ANTHONY CABANLIT_philippine native trees
20. INJA STANOVIC_Landscapes and Music

Barbara Klemar, predsjednica Hrvatko društva krajobraznih arhitekata

dr. ZoltánTthuróczy, ataše za kulturu Mađarskog instituta Liszt u Zagrebu

Njegova Ekselencija, dr. Csaba Demcsák, ambasador Mađarske

Marina Chrystoph, direktorica Austrijskog kulturnog foruma

Albert Fekete, potpredsjednika Mađarskog udruženja krajobraznih arhitekata

Anna Detzlhofer, predsjednica Austrijskog udruženja krajobraznih arhitekata

Nevenka Žvokelj, predstavnica slovenskog udruženja krajobraznih arhitekata

Lidija Nikolić, predstavnica srpskog udruženja krajobraznih arhitekata

Stefan Lorberg, direktor tvrtke Loberg

Branimir Satrapa, predstavnik tvrtke Semmelrock

Gergely Hankó

Senka Ritz

Thomas Roth
Martin van den Toorn

Duje Bešlić

Celestin Ukozehasi

Tamás Sándor

Željka Čurović
Kajo Ferić

Tadej Bevk

Damir Čizmek

Robert Schuck

Nigel Thorne

Ryan Anthony Cabanlit

Inja Stanović