Manjak potencijalnih “vrtnih” površina u gradu mit je u kojeg je lako povjerovati. Naučeni promatrati svijet oko sebe kroz prizmu prenesenog (ne nužno i progresivnog) iskustva i ustaljenih predodžbi o tome što je to vrt, često ne uočavamo cijelu hrpu mogućnosti kojima bismo lako mogli raspolagati unutar škrtog urbanog okoliša.

Da nije svaki stan bez balkona ili terase osuđen na život bez zelenila, pokazala nam je sjajna ideja francuskog kolektiva Barreau&Charbonnet, nazvana Volet Vegetal. Zeleni sistem nastao je na principu pokretnog mosta i koristi prostor s one strane prozora – drugim riječima, ne oduzima vam niti jedan jedini centimetar postojeće infrastukture stanovanja.

Konstrukcija omogućava teglama s biljkama maksimalno iskorištavanje sunca i kiše baš kao i brzi zaklon od jakih vjetrova ili hladnoće. Bez obzira u kojoj poziciji, konstrukcija ih fiksnim točkama ležišta uvijek drži u uspravnom položaju. Osim što su idealan prijatelj prozorskih okna, u tren oka ih se može skinuti s istih i preseliti u interijer u obliku samostojećeg zelenog “zida”.

Kao što smo već pisali, pametni ljudi traže pametne sisteme. Volet Vegetal svakako spada u tu kategoriju – minimalan input za maksimalnu učinkovitost.
Pogledajte video u nastavku, a za vikend – alat u ruke.

Marina Andrijasevic
Izvor: pogledaj.to, 13/4/2012

Odgovori