Tradicionalno obilježavanje svjetskog mjeseca krajobrazne arhitekture započelo je 2006. godine, kada je Međunarodna federacija krajobraznih arhitekata – IFLA (International Federation of Landscape Architects) proglasila mjesec travanj svjetskim mjesecom krajobrazne arhitekture. Tom je prigodom dr. Diane Menzies, predsjednica IFLA-e, poslala jasnu poruku: “Ovo je jedinstvena prilika za našu strastvenu struku, krajobraznu arhitekturu, da pokaže svoje mogućnosti i poveže sve grupe diljem svijeta koje se njome bave”.

Mjesec krajobrazne arhitekture od velike je važnosti za sve stručnjake koji se bave krajobraznom arhitekturom. U organizaciji Hrvatskog društva krajobraznih arhitekata putem niza predavanja i događanja i u Hrvatskoj se obilježava travanj kao svjetski mjesec krajobrazne arhitekture.

Svi zainteresirani građani grada Zagreba i njihovi posjetioci će moći uživati u šetnji parkovima Novog Zagreba, tzv. “Plavom potkovom” te sudjelovati u nizu od ukupno devet predavanja s područja krajobrazne arhitekture. Od predavanja izdvajamo ono prof.dr.sc. Sonje Jurković, “Likovnost krajobraza i estetika krajobrazne arhitekture, zatim za nešto širu publiku zanimljivo predavanje Željke Kolak, mag.ing.prosp.arch., “Zelena gradnja za urbani odmor”, a kao posebost željeli bismo istaknuti i film “Dubrovački renesansni vrtovi”, autora dr.sc. Brune Šišića.

Cilj ove manifestacije je približiti krajobraznu arhitekturu svim zainteresiranima te senzibilizirati javnost i razviti svijest o održivom razvoju, važnosti krajobrazne arhitekture te zaštiti okoliša i prirode.

U suradnji s Hrvatskom komorom arhitekata, Odborom za krajobraznu arhitekturu, predavanja su uvrštena u Program stručnog usavršavanja Hrvatske komore arhitekata.

Dođite i proslavite s nama svjetski mjesec krajobrazne arhitekture!

Veselimo se Vašem dolasku!

 

Ovdje možete preuzeti raspored događanja (pdf).

 

 

Odgovori