Odabrana su dva natječaja, a po kojem će se graditi odlučit će građani i Nadbiskupija

Gradnja crkve na Savici trebala bi početi 2015. godine, a promjena lokacije, unatoč peticiji oko 500 stanovnika, ne dolazi u obzir jer su zadovoljena sva pravila struke. Takav zaključak poslan je s jučerašnjeg predstavljanja nagrađenih projekata po kojima će se graditi crkva posvećena blaženom Alojziju Stepincu.

I dok dio stanovnika smatra spornim što će se crkva graditi u centru naselja, između stambenih zgrada i na mjestu uređenog parka, struka smatra da će ovaj projekt najbolje očuvati park od buduće gradnje.

– Građevina je smještena tek u jednom djeliću parka čije je uređenje također dio projekta. Ako se sagradi crkva, park je spašen za sva vremena, u suprotnom bi ga zasigurno jednom progutale nove stambene zgrade, a to građanima treba objasniti – istaknuo je Aleksandar Bašić, arhitekt čiji rad nije odabran. Budući da se žiri predvođen dekanom Arhitektonskog fakulteta Borisom Koružnjakom u suradnji s Nadbiskupijom nije mogao odlučiti za jedan projekt, odabrana su dva. Po kojem će se točno od njih graditi buduća crkva odlučiti će stanovnici u dogovoru sa župnikom.

– Riječ je o detaljima kojima nismo zadovoljni ili mi ili Nadbiskupija. U svakom slučaju, za koji god se projekt odluče, promijenit će se u detaljima, dok će vizure ostati ovakve – objasnio je Koružnjak. Dodao je kako građani nemaju potrebu za peticijama jer je projekt rađen po svim pravilima struke. Isto je kazao i gradonačelnik Milan Bandić objasnivši da će u crkvu ići vjernici, ali da će se prostorima oko nje i novouređenim parkom koristiti svi.

Iz grupe građana “Čuvajmo naš park”, koji se protive gradnji u parku, nakon peticije kojom traže novu lokaciju, što ju je potpisalo 500 građana, najavili su i protest u parku 26. svibnja.

– Postoji prostor u Lastovskoj ulici, blizu i jugozapadno od petlje. Jednako je tako dobar, no to im ne odgovara, oni hoće u srce naselja ne uvažavajući građane, oni hoće dominirati, ne surađivati – kazao je stanar Ivan Radetić.

Prema projektu, crkva će biti smještena u sjevernom dijelu parka, neće biti visoka i upadljiva, već niža od okolnih zgrada. Sjevernije od nje uredit će se parkiralište, a uz nju objekti za druge crkvene potrebe. Projekt obuhvaća i uređenje parka čijem su se uređenju projektanti posvetili jednako kao i samoj građevini. Tako su istaknuli da su pokušali crkvu što bolje uklopiti u park, a ne urediti park pokraj crkve. Zasadit će se dodatna drveća, cvijeće, urediti staze… Projekt je sa stajališta zaštite okoliša podržala i Mirela Grabundžija, ing. šumarstva.

 

Izvor: Večernji list, 23/5/2013

Odgovori