3LHD – kuća V2
Autor/izvor: DAZ / vizkultura.hr 29/01/2014

3LHD je prošle godine završio realizaciju projekta kuće V2 na lokaciji Lozica kod Dubrovnika.

Kuća V2 nalazi se u Dubrovniku, na urbaniziranom prostoru Lozice. Na atraktivnoj lokaciji neposredno uz more koja je bitno određena strmom topografijom sačinjenom od podzida, terasa i stubišta postojeći neodgovarajući objekt zamijenjen je novim. U skladu sa dugom mediteranskom tradicijom preoblikovanja i kultiviranja prirode te savladavanja „doca“ (lokalni izraz za dolac: manja obradiva površina zemlje) suhozidi i visinske razlike korišteni su kao osnove za polaganje novih topografskih slojeva u horizontalnom i vertikalnom smjeru. Horizontalna, lagano uzgibana krovna ploča slijedi unutarnju strukturu ali i definira tijelo kuće koje je svojom geometrijom ugrađeno u pejzaž. Jednostavna i geometrijska forma je sa materijalom i bijelom bojom kamene fasade u skladu ali i u kontrastu sa suhozidom.

Osnovni koncept pri formiranju životnog ambijenta bio je stvoriti kuću istovremeno otvorenu prema prirodi ali i dovoljno zaštićenu od klimatskih utjecaja. Veliki staklenim stijenama na fasadi maksimalno je iskorišten prekrasan i izuzetno kvalitetan pogled koji se pruža sa parcele.

Zbog kosine terena kuća se razvija u više razina – ulaz na najvišoj etaži, parkiranje uz ulični dio, a ostali sadržaji organizirani u polu-etažama: tri spavaonice s kupaonicama, roditeljska spavaonica sa garderobom i kupaonicom, stubište, prostrani dnevni boravak, prostor za blagovanje, kuhinja, gospodarski prostor, spremište i wc, tv salon sa projekcijskim platnom te prostorom za dječju igru. Dnevna soba i blagovaonica imaju direktnu vezu s vanjskim prostorom – djelomično natkrivenom terasom sa vanjskim bazenom.

Okoliš je također izveden u više nivoa – terasa koje su povezane stepenicama i spuštaju se prema moru. Fasada i krov izvedeni su od bijelih kamenih ploča, velike staklene stjene djelomično uvučene u volumen objekta otvaraju kuću prema moru ali istovremeno osiguravaju ugodnu sjenu u unutrašnjosti. Terase su opločene kamenom ili tikovim daskama a sve slobodne površine su ozelenjene autohtonim biljnim vrstama i izvedene u materijalima prilagođenim podneblju i lokaciji.

Projekt: Obiteljska kuća V2, Lozica, Dubrovnik

Autori: 3LHD

Projektni tim: Saša Begović, Marko Dabrović, Tatjana Grozdanić Begović, Silvije Novak, Romana Ilić, Marin Mikelić, Ivana Dabrović / Ecoing d.o.o., Kristina Vidić / Ecoing d.o.o.
Suradnici projektnog tima: Hrvoje Vidović / 3LHD, Caroline O’ Leary / 3LHD
Godina početka projektiranja: 2003.
Godina izgradanje: 2013.
Lokacija: Dubrovnik
Kvadratura parcele: 959 m2
Kvadratura građevine: 399 m2

Suradnici :

Mario Josipović – Projekt strojarskih instalacija
Berislav Medić – Projekt konstrukcije
Branko Čorko (IPZ Elektroinženjering-22 d.o.o.) – Projekt elektroinstalacija
Makro 5 – Projekt bazenske tehnike
Marija Babojelić – Troškovnik
Horting d.o.o. – Projekt uređenja krajolika
Ines Hrdalo – Projekt uređenja krajolika
Mateo Biluš (AKFZ studio d.o.o. ) – Fizika zgrade

Fotografije: Marko Ercegović
izvor: vizkultura.hr