Hrvatska Noć muzeja održava se već osam godina, te će se ovogodišnja, deveta po redu održati ovoga petka, 31. siječnja 2014. godine u vremenu od 18:00 sati do 01:00 sat u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva i u suradnji s više od 200 muzejskih i drugih baštinskih i kulturnih ustanova Republike Hrvatske.

Noć muzeja 2014. obilježit će teme zaštite i očuvanja kulturne baštine kroz održivi razvoj i dostupnost kulturne baštine posjetiteljima, interakciju kulturnih ustanova i lokalnih zajednica u stvaranju novih oblika suradnje i zajedničkog  razvoja. Sukladno tome, 31. siječnja u 18.00 sati , Noć muzeja 2014. simbolično će započeti u Muzeju Mimara otvorenjem izložbe Nakit iz fundusa Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine u Sarajevu – Izložba s povodom. Jedan od povoda organizacije izložbe je podrška hrvatske muzejske zajednice Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu, koji je od 2012. godine zatvoren za javnost, te će tom prigodom biti organizirana prodaja replika muzejskog nakita u korist Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine.

Hrvatsko muzejsko društvo, organizator Noći muzeja i ove godine posebnu podršku iskazuje uključivanju lokalnih zajednica u programe Noći muzeja, te naglašava važnost potencijalnog razvoja kulturno-turističkih itinerera temeljenih na ponudi kulturnih ustanova, kao što su mogući itinerari ”Meštrovićevim krajem”, od Splita do Drni&ˇa, a koji se profilirao tijekom proteklih Noći muzeja kroz iznimno uključivanje lokalnog stanovništva u programe Noći muzeja. Na ovaj itinerar bogatstvom svoje kulturne ponude nastavljaju se gradovi Sinj i Knin sa potencijalima svojih kulturnih institucija i kulturno-turističkih atrakcija i lokaliteta u okruženju.

Bogatstvo i raznovrsnost kulturne baštine i povezivanje lokalnih zajednica sa muzejima potvrdilo se kao kvalitetna podloga za promišljanje i razradu kulturno-turističkih itinerera i njihovu održivost tijekom čitave godine.

Prošlogodišnja Noć muzeja zabilježila je rekordnih 350.000 posjetitelja, koji su posjetili preko 180 muzeja u više od 100 hrvatskih gradova, a samo zagrebačke muzeje posjetilo je preko 180.000 posjetitelja, te je posebno vrijedna činjenica da su se u Noć muzeja uključile i druge kulturne ustanove, arhivi i knjižnice, knjižare i klubovi, te brojni programi na otvorenim gradskim prostorima.

Proučite interaktivnu kartu Noći muzeja 2014. te klikom na odabrani muzej, baštinsku ili kulturnu ustanovu isplanirajte obilazak ponuđenog sadržaja. Programi Noći muzeja 2014. tradicionalno su besplatni za sve posjetitelje. OVDJE

 

Izvor: http://nocmuzeja.hr/, 30/1/2014