Good design collective je mlada skupina projektanata iz Montane koja je svoj debi na arhitektonskoj sceni napravila dovršivši svoj prvi projekt “2611″. Radi se o trodjelnoj strukturi smještenoj na rubu naseljene četvrti i samo korak do divljine u gradu Bosemanu u Montani. Projekt se sastoji od staklenika i rasadnika koji su smješteni u velikoj blizini zaštićenog zelenog područja, zatim od vanjskog ognjišta i spremišta, multifunkcionalne klupe pripojene zgradi u kojoj se odvija priprema i “žetva” te od mjesta za okupljanje. Skroman budžet arhitektima je dao mogućnost da se fokusiraju na tehničke aspekte dizajna i izrade, što je omogućilo da se ideje manifestiraju kroz pomno osmišljene poveznice i materijale.

Drvene grede, unutar kojih sada uzgajaju salatu pored staklenika, spašene su iz obližnjeg rezervata za vukove, čelični dijelovi izrađeni su lokalno, kao i betonska podloga koja je izlivena na lokaciju. Prozori drvenih okvira propuštaju mnogo prirodne svjetlosti u objekt, čineći okružje koje pogoduje uzgoju raznih biljaka i povrća. Prozori koji se otvaraju omogućuju potrebnu ventilaciju prostora, a pomična vrata ustvari su dio zida objekta.

Na nižem nivou, betonski zid omata eksterijer i mjesto za okupljanje uz vatru. Mjesta za sjedenje i pohranu izrađena su korištenjem prirodnog materijala – drveta, betona i čelika. Spremište je izgrađeno od većih drvenih dasaka i ima pokretnu oblogu koja se otvara. U blizini objekata nalazi se i klupa sa preklapajućim panelima i kliznim pokrovom koji služi kao dodatno mjesto za sjedenje, pohranu i pripremu hrane.

Izvor: pogledaj.to, 25/2/2014