Prezentacija radionice Zagreb na Savi
Autor/izvor: DAZ 12/02/2014

Pozivamo vas na predstavljanje kataloga studentskih radova na temu Zagreb na Savi koja će se održati 20. veljače 2014. u prostorijama Društva Arhitekata Zagreba, Trg bana Josipa Jelačića 3/1, s početkom u 12h. Ovo je prvo promišljanje prostora uz Savu kroz Zagreb prema novoj koncepciji programa Zagreb na Savi razvijene 2013. godine.

Na promociji će predstavnici studentskih grupa prezentirati radove iz kataloga, a uvodnu riječ će održati Teo Budanko, predsjednik Društva Arhitekata Zagreb, prof. Mladen Jošić s Arhitektonskog fakulteta te Leo Penović, voditelj programa Zagreb na Savi.


Studenti su, okupljeni u multidisciplinarne skupine, promišljali budući izgled Zagreba u kojem nasipi nisu potrebni kao sredstvo obrane od poplave.

Radionica i katalog radova zajednički su projekt Društva arhitekata Zagreba, Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te tvrtke zadužene za vođenje razvoja programa Zagreb na Savi. Uz organizatore, na radionici su sudjelovali studenti i profesori s Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Građevinskog fakulteta te Agronomskog fakulteta, smjer krajobrazne arhitekture. Ovo je jedan od prvih koraka u nizu dugogodišnjeg projekta kojim se pokušava realizirati trajni napor izlaska na Savu grada Zagreba. Program ima desetogodišnji karakter, a zaštitom, uređenjem i korištenjem rijeke Save nastoji se pronaći najbolji oblik za rješavanje problema navedenog područja te uključiti sve zainteresirane sudionike od početnih faza.

Katalog se sastoji od 8 radova kojim je obuhvaćeno isto toliko prostornih cjelina na području od Podsuseda do Ivanje Reke. Radovi su redom naslovljeni Pluća Zagreba, Sava/in/g space, Babinjak 2020, Transsava, Zelena avenija, Kaleidoskop, Novo lice Savice i Agram expo. U izradi je sudjelovalo preko 50 studenata s 4 različita fakulteta te 15ak njihovih mentora raspodijeljenih u 8 multidisciplinarnih grupa čime se pokušalo zastupiti različite segmente promišljanja prostora uz Savu.

Više o inicijalnom predstavljanju programa Zagreb na Savi pročitajte ovdje i ovdje te nam se pridružite u DAZ-u četvrtak 20. veljače.