[BLOK] UrbanFestival13 Natrag na trg! objavio je Javni poziv na predlaganje umjetničkih intervencija za Trg Europe, koji će se moći dostaviti od 13.ožujka do 13.travnja 2014.g.

„Restriktivne imigrantske politike, neravnopravni odnosi među zemljama članicama, obrana interesa kapitala, nametanje mjera štednje i razgradnja sustva socijalne zaštite – neka su od obilježja aktualne politike Tvrđave Europe. Dok jedni članstvo u Uniji opisuju kao prokletstvo, Zagreb Europi posvećuje trg kojim nenamjerno, ali sasvim jasno pokazuje promašenost teze o današnjici kao postideološkom vremenu. Između Cesarčeve i Kurelčeve ulice, a ispred predimenzioniranih, kruzerskih gabarita poslovno stambenog objekta Ban centra, smjesto se takozvani Trg Europe s tradicionalnim inventarom – spomenikom, u ovom slučaju Europi, ali i s nešto manje tradicionalnim obilježjima trga – prometnicom i taksi stajalištem koji guše svaki potencijal ovog prostora da funkcionira kao javan i zajednički.


“Autor ovog projekta, profesor Branko Silađin, pojasnio je da spomenik prvenstveno, na najjednostavniji mogući način, simbolizira ulazak Hrvatske u EU” (izvor:www.zagreb.hr )

S pitanjem koji su mogući načini prisvajanja Trga (Europe) kao javnog prostora, kolektivnog supostojanja, ali i mjesta političke konfrontacije, pozivamo umjetnike, umjetničke kolektive, dizajnere, arhitekte i druge zainteresirane da do 13.4. 2014. predlože umjetničke intervencije za Trg Europe. Izabranu intervenciju ćemo producirati u sklopu UrbanFestivala13, Natrag na trg!

BLOK pokriva produkcijske troškove u iznosu do 5.000 kn te autorski honorar u netto iznosu od 5.000 kn. Kustosice festivala će do 21.4. izabrati projekt, a razdoblje realizacije bit će dogovoreno naknadno, ovisno o tipu projekta i mogućnostima autora/ice. Format i medij su otvoreni.

Prijava treba sadržavati: sažeti koncept projekta (1-2 strane) i kratki životopis predlagatelja/ice. Ovisno o karakteru predloženog projekta, može sadržavati skice, fotomontaže, simulacije i sl. Prijave se šalju isljučivo putem e-maila na blok@blok.hr, a kustosice festivala mogu po potrebi zatražiti dodatnu dokumentaciju i objašnjenja.”, stoji u pozivu.

UrbanFestival je festival umjetničkih intervencija u javnom prostoru koje istražuju svoj prostorni kontekst i društvene procese koji ga proizvode. Svako festivalsko izdanje obrađuje specifičnu temu i predstavlja nove umjetničke produkcije u javnom prostoru, koje se temelje na istraživanjima specifičnih lokacija i prostornih politika, te širi prostor za umjetničku artikulaciju društvenih i urbanih tema.

Trinaesto, ujedno i prvo trogodišnje (2013-15) izdanje otvara temu trga i pitanje transformacije uloge i namjene te ključne urbanističke jedinice. Pod geslom „Natrag na trg!“ istražujemo procese koji oblikuju suvremene zagrebačke trgove, kao i načine da umjetničkim sredstvima učinimo te procese vidljivima ali i artikuliramo kritičke alternative.

Organizator: [BLOK]
Kustosice: Ivana Hanaček i Ana Kutleša