Kada je snažni entuzijazam pokretač neke akcije, koja za cilj ima promoviranje umjetnosti i stavljanje osmijeha na lice širim masama, slučajnim prolaznicima i ljudima s ulice, onda takvim idejama i projektima ne treba dugo da dođu do publike, do medija, i do portala pogledaj.to.

Predstavljamo vam projekt Papergirl Zagreb, koji će Zagrebu predstaviti novi koncept širenja umjetnosti, ovaj put na biciklu.

Papergirl je umjetnički projekt koji podrazumijeva dijeljenje „arta“ srolanog u tuljke, slučajnim prolaznicima, putem bicikala. Ime je nastalo po uzoru na Paperboys, dostavljače novina iz Amerike. Kako organizatorice projekta naglašavaju, riječ je o projektu koji spaja publiku i umjetnost, u potpunosti je participativan, nekomercijalan i impulzivan. Od organizatorica zagrebačke verzije projekta Papergirl, Ivane Režek i Marine Pirš, doznali smo hrpu informacija o ovoj zanimljivoj i originalnoj akciji, pa ako ste umjetnik, biciklist (ili samo volite umjetnost i bicikliranje), nastavite čitati.

Papergirl je prvi put realiziran u Berlinu 2006. godine i od tada se širi Europom i svijetom. Do sada je održavan u New Yorku, Istambulu, Birminghamu, Dublinu, Leedsu, Novom Sadu i u niz drugih gradova, a ovog ljeta, točnije nekad u lipnju, umjetnički radovi dijeliti će se s bicikala i po zagrebačkim ulicama.

Organizatorice pozivaju sve zainteresirane da se pridruže projektu slanjem svojih radova. Radovi se primaju do 1. lipnja. Sve informacije o projektu možete potražiti na njihovoj FB stranici.  Tema, format, stil i tehnika radova su slobodni, jedini uvjet koji zaprimljeni radovi moraju zadovoljavati je da se mogu srolati u tuljac.  Ovakvom akcijom, inovativnim načinom promocije umjetnosti, stavlja se fokus na problem komunikacije između umjetnika i publike. Umjetnost sada sama taži publiku, ne čeka više da publika potraži nju.


Riječima inicijatorica: „Kao prvo, glavni cilj projekta je dobro se zabaviti, a onda dovesti umjetnost na ulicu,  „običnom“ čovjeku. Iznenaditi ga jednom „rolicom“ arta koju će mu, kada to najmanje očekuje, biciklist dobaciti u naručje! Zamislite scenarij… Hodate prema doma umorni od posla. Možda vas je šef odlučio neugodno iznenaditi smanjenjem plaće, ili su vam uvalili još zadataka uz već i onako ogromnu količinu posla, ili vas je mama izbacila iz takta n neprimjerenom izjavom… i tako hodate, zaneseni u svoje probleme, u svom svijetu. Kada iznenada, pozvone vam šareni bicikli, već ste spremni da ih počastite uvredama što vas maltretiraju dok hodate pločnikom, no u ruke vam dobace srolani tuljac i uz mahanje i osmijeh, odjure dalje niz ulicu… Zastajete, gledate tuljac s nevjericom,  odmotavate ovaj čudan paket koji vam je dospio u ruke i ne vjerujete! U roli se nalaze artovi, samo su za vas, ne koštaju ništa i možete s njima raditi što god želite! Zadovoljno nastavljate put doma s osmijehom na licu i željom da što prije sretnete prijatelja kako bi mu mogli ispričati ovu neobičnu zgodu!

Eto. To je naš cilj. Doprinijeti uličnoj promociji umjetnosti, spojiti umjetnost i publiku, omogućiti onima koji za to nemaju mogućnosti, da dođu do umjetničkog rada. I ono, ne manje bitno, želimo vidjeti osmjehe. „

Kako nam organizatorice pričaju, u Berlinu se skupi ogroman broj radova, čak i oko 1000 autorskih djela. S obzirom da je ovo izdanje premijerna zagrebačka verzija, Marina i Ivana kažu kako bi bile presretne da dobiju tristotinjak radova. Više radova znači i više rolica arta te više biciklista koji darivaju ljude. Za sada imaju oko 150 radova, nešto više je od stranih umjetnika, no dodaju da se polako, ali sigurno, javljaju  i domaći autori: „Nadamo se da će se uskoro naše Papergirl kutije sasvim ispuniti nekim lijepim slikama, crtežima ili riječima! Zato ne oklijevajte, javite nam se na naše kontakte, pošaljite nam svoje radove na adrese ili dostavite osobno u dućan MUZUNGU, (Skalinska 2) u Zagrebu.

Mogu se slati originali, fotokopije, printevi, fotografije, crteži, slike, kolaži, radovi u kombiniranoj tehnici, pjesme, priče, radovi od tekstila, naljepnice, itd. Što se tiče vrsta radova, Marina i Ivana kažu za sada dominiraju printevi i slike/crteži „Ali imamo i neke zanimljive najave, pa tako očekujemo i neke predmete od tekstila i vune! Svašta se može slati! Naš jedini zahtjev jest da je rad moguće smotati u tuljce! Pustite maštu na volju i budite kreativni!  Naša preporuka je da pošaljete više svojih radova kako bi se mogli staviti u više Papergirl pošiljaka. Također, pozivamo vas da, ako to želite, dostavite i svoje kontakte i kraću biografiju. „

U tjednu dijeljenja, osim samog „dobacivanja umjetnosti“ , uz Papergirl se veže i niz popratnih programa, uključujući  grupnu  izložbu radova koji će kasnije biti distribuirani. Izložba bi trebala biti nešto sasvim drugačije nego na što smo navikli, no organizatorice nisu htjele otkriti sve detalje. Lokacija izložbe još nije potvrđena, imaju nekoliko opcija, a finalni izbor ovisi o konačnom broju zaprimljenih radova. Također, svi  primljeni radovi bit će bit će objavljeni na blogu http://papergirlzagreb.blogspot.com/

Ime projekta Papergirl možda će vam sugerirati kako se radi o projektu kojeg rade samo djevojke, no to nije točno. „Projekt se zove Papergirl jer ga je tako nazvala njegova „mama“, organizatorica prvog Papergirla u Berlinu, Aisha. U zagrebačkoj verziji projekta trenutačno je više involviranih djevojaka, no dragi dečki, to vam može samo biti dodatni poticaj da se uključite. Što se tiče volontera koji će dijeliti tuljce također smo otvoreni za „dostavljače“ i „dostavljačice“.  Ne sumnjamo da ćemo imati problem s okupljanjem volontera, znamo puno ljudi koji se zanimaju za umjetnost i biciklizam, a i tko bi odolio ovako simpatičnoj uličnoj akciji?“

Na kraju smo htjeli doznati nešto više o samim organizatoricama i kako je došlo do njihove suradnje. Ivana je kao autor, čiji su se radovi dijelili s bicikala, sudjelovala na raznim Papergirl projektima u svijetu, a Marina je sasvim slučajno kliknula na pravi sajt u pravo vrijeme i oduševila se konceptom projekta. Uslijedila je suradnja čiji je rezultat Papergirl Zagreb.


„Ivana je umjetnica koja putuje na relaciji Zagreb-Rijeka i sudjelovala je na Papergirl projektima. Kad ne slika, marljivo skuplja dobiveni art, rola ga u tuljce i sprema na sigurno mjesto sve do trenutka kada će se naći u možda baš vašim rukama. Druga Papergirl djevojka Marina, stacionirana je u Zagrebu, svakodnevno prelazi rutu od doma do posla svojim plavim biciklićem. Zaljubljena u fotografiju, ponekad i sa tri fotoaparata u torbi prolazi Zagrebačkim ulicama u potrazi za najboljim motivima. Obične smo djevojke. Čak se niti ne volimo previše isticati. Ovaj projekt nije tu da bi vi čuli za Ivanu i Marinu, već je tu da napravimo jednu lijepu i zabavnu uličnu akciju, da vam pokažemo artove hrvatskih umjetnika i da vam možda barem na kratko vrijeme razvedrimo dan i poklonimo nešto kada to najmanje očekujete!“

Ivan Dorotić
Izvor: pogledaj.to, 24/4/2014