U petak, 04. travnja 2014. u 19 sati će se u Muzeju za umjetnost i obrt, Trg maršala Tita 10, održati okrugli stol na kojem će poznati bečki i zagrebački teoretičari arhitekture razgovarati o recentnim arhitektonskim relacijama i urbanističkom razvoju dvaju gradova.

Okrugli stol organiziran je povodom izložbe ‘Radovan Tajder. Arhitektura / Arhitekt’, a u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom u Zagrebu.

Sudionici:
Radovan Tajder, arhitekt
Isabella Marboe, arhitektonska kritičarka
Saša Bradić, docent, Tehničko sveučilište u Beču
Moderira: Vera Grimmer, arhitektica i teoretičarka arhitekture, ORIS

Saša Bradić (o temi Okruglog stola u MUO; Dani Orisa, Zagreb, 2012.):
„Razlika između austrijske prakse i hrvatske stvarnosti više je nego očita, a kada se uzme u obzir da se programi natječaja uglavnom svode na obrazovanje, socijalno stanovanje i recikliranje postojećih napuštenih industrijskih zona, ta misao je samo još jasnije podcrtana. Bilo da se radi o masterplanu ili mikro urbanizmu, o novoj tipologiji ili tipičnoj interpolaciji, uvijek je riječ o kompleksnom programu s kojim arhitekt naizgled s lakoćom barata. Od transformacije bečkog bloka u stanovanju do novog modela homebase učionice u obrazovanju, ideja vodilja je uvijek i u svim projektima kvalitetni javni prostor. Stupnjevanjem javno / polu javno / privatno pokušava se javni vanjski prostor uvući u zajednički unutrašnji prostor i na taj način postići novu urbanu vrijednost“.

 

Izvor: DAZ, 1/4/2014