Carski su podrumi, evo, već 39. put inspiracija brojnim izlagačima na “Prazniku cvijeća”, jedinstvenoj manifestaciji koja svake godine svojim kreacijama oduševljava i domaće i strane posjetitelje. Ni ovogodišnje izdanje ove cvjetne fešte nije iznimka po pitanju kreativnosti i originalnosti autora, u što smo se i sami uvjerili prošetavši među eksponatima koji su oplemenili drevni rimski kamen.

Nagrađeni ‘Parkovi’

Komunalno poduzeće “Parkovi i nasadi”, kao organizator sajma, već tradicionalno ovdje bere nagrade. Ovom prilikom dobili su prvu nagradu za opći dojam, i to zahvaljujući svojim krajobraznim arhitekticama Jasni Talić i Sandri Kovačić.

Sandra je ukrasila sam ulaz u zapadni dio Podruma stvorivši romantičnu idilu satkanu od kombinacije maslina i crvenih ruža. Njezina kolegica Jasna bila je mentorica 26-godišnjoj Antoniji Miletić, koja je u “Parkovima” na stručnom osposobljavanju bez zasnivanja radnog odnosa. Antonia je imala ideju svojom cvjetnom instalacijom povezati Rivu s Palačom, i u tome je uspjela kombinirajući crvene i bijele begonije s raznim ukrasnim travama.

– Išla sam na jednostavnost, a željela sam da se prepoznaju motivi cvijeća s Rive. Moji roditelji još ne mogu vjerovati kada vide kako stranci fotografiraju naš rad – rekla nam je simpatična Rogozničanka koja je tek zakoračila u svijet krajobrazne arhitekture.

Na nagrade je pretplaćena i Zdenka Režić, vlasnica cvjećarnice “Strelitzia”, koja je najbolje ocijenjena za cjelokupni dojam i cvjetni aranžman koji je nazvala “Cvjetni vatromet”. I doista, izborom cvijeća dočarala je popularnu pirotehniku, i to, kako nam je kazala, kombinirajući egzotične tropske vrste – helikonije, protee, ananase i bromelije.

Kamen i zelenilo

– Kamen mi je uvijek inspiracija kad razmišljam o ideji koju želim prezentirati. Međutim, ono što zamislim rijetko baš tako ispadne u praksi. Kada krene aranžiranje, tema se razrađuje na licu mjesta – objašnjava nam Zdenka svoj kreativni proces.

Kad se udruže spretne ruke, rezultat, i to onaj najbolji, ne može izostati. Dokazale su to Sofija Čikotić iz cvjećarnice “Ružica”, Ivana Radić iz MIS-a te Iris Šajić iz “Irisa”. One su zajedničkom idejom i kasnije realizacijom iznjedrile “Splitsku šinjorinu”, koju smo već u više navrata vidjeli kako, odjevena u cvjetnu haljinu, šeta gradom.

No, osim nje, ove tri dame u svojem su nam izložbenom prostoru podarile prekrasnu instalaciju od margaritela i hortenzija. Na starinskom naslonjaču svoju “šinjorinu” – gazdaricu čeka cvjetni maltezer, iza kojega dominira cvjetno sunce. Ideja za pet!

NIKOLINA LULIĆ
FOTO: PAUN PAUNOVIĆ / Cropix

Izvor: Slobodna Dalmacija, 10/7/2014