U sklopu svečane obljetnice Hrvatske komore arhitekata u Galeriji I. u Gliptoteci HAZU će u četvrtak 9. listopada 2014. u 13 sati biti otvorena izložba „Kako smo živjeli“ – danska arhitektura između 1945. i 1975., koja se realizira u suradnji s Kulturstyrelsen / Danskom agencijom za kulturu i Veleposlanstvom kraljevine Danske u Zagrebu.

Na otvorenju će izložbu predstaviti kustosica izložbe Jannie Rosenberg Bendsen (Arkitektur, Design og Kunsthåndværk Kulturstyrelsen / Danish Agency for Culture / kulturstyrelsen.dk). Izložbu će otvoriti Nj. E. Poul Erik Dam Kristensen – veleposlanik Kraljevine Danske u Zagrebu.

Izložba „Kako smo živjeli“ usredotočuje se na ulogu i funkciju arhitekta u danskom društvu između 1945. i 1975. Ona iznosi ideju društveno odgovornog arhitekta i arhitektonskog principa izražavajući opću želju da se svakome osiguraju dobri uvjeti življenja.

U razdoblju od kraja Drugoga svjetskog rata do 1970-ih godina danski arhitekti imali su ključnu ulogu u izgradnji socijalne države oblikujući njezin fizički izgled. Oni su potvrdili svoju dru&ˇtvenu odgovornost dajući doprinos ostvarenju suvremenih političkih vizija u obliku, primjerice, socijalnih stanova. Izgradili su i objekte za rekreaciju kao što su plivačke i športske dvorane, hoteli i kuće za odmor kako bi svima omogućili sudjelovanje u aktivnostima u slobodno vrijeme. Projektirali su škole koje odgovaraju aktualnim pedagoškim idealima, te uredske i proizvodne prostore pogodne za moderno poslovanje. Arhitekti su se usredotočili na potrebe pojedinca i arhitektura se demokratizirala. Arhitekti kao što su Arne Jacobsen, Kay Fisker, Karen i Ebbe Clemmensen, te Svenn Eske Kristensen imali su udjela u svemu – od prvog nacrta do posljednjega klina.

Izložba prikazuje stvarni ambijent u kojem se odvijao život u Danskoj od 1945. do 1975., u razdoblju koje nadahnjuje i danas. Temeljeći se na crtežima, skicama i fotografijama te uz dodatne makete, izložba prikazuje neke od najboljih radova toga razdoblja. Nedostaju neke od najpoznatijih zgrada iz toga doba, ali svrha je izložbe pokazati dansku arhitekturu od 1945. do 1975. kroz reprezentativni izbor radova iz jedinstvene zbirke arhitektonskih crteža koja je pohranjena u Danskoj umjetničkoj knjižnici.

munkegaardsskolen_drawing

bellahoej_Helga_Theilgaard
Izložba „Kako smo živjeli“ održava se u Gliptoteci HAZU od 9. listopada do 2. studenog 2014. Prije toga bila je prikazana u Okruglom tornju u Kopenhagenu.