Norveška je po mnogo čemu jedinstvena zemlja, a sad ćemo imati još jedan razlog zavidjeti bogatim Norvežanima.

Naime, nova norveška putovnica pravo je remek-djelo modernog dizajna i tehnologije. Putovnice dolaze s koricama u tri različite boje (crvenoj, bijeloj i plavoj) i izgledaju sjajno, ali pravo iznenađenje slijedi kad se putovnica otvori i pogleda pod ultraljubičastim (UV) svjetlom.

Mnoge putovnice imaju otisak vidljiv jedino pod UV svjetlom, koji služi kao dodatna zaštita od falsificiranja, a norveški dizajneri otišli su korak dalje. Stranice norveške putovnice, na kojima je inače otisnuta apstraktna ilustracija tipičnog fjorda, pod UV svjetlom pretvaraju se u spektakl polarne svjetlosti. ‘Norveški krajobraz s mnogim varijacijama od juga do sjevera zemlje, polazišna je točka za naš koncept’, stoji u PR emailu dizajnerskog studija Neue koji je ovom idejom pobijedio na natječaju za dizajn nove putovnice.

 

Žiri je nahvalio jednostavnost prijedloga i objasnio kako je ‘dizajn atraktivan i sa stilom, boje su suptilne, a apstraktni prikaz pejzaža je uzbudljiv’. Norveška vlada najavila je kako će se nove putovnice početi izdavati u roku od dvije godine.

 

passport_spread-44_716116S0

passport_uv_light-_716115S0

Izvor: Jutarnji list, 19/11/2014