CRC_0393U srijedu 13. svibnja 2015. godine održao se stručni simpozij o zelenoj gradnji NIGEL THORNE : „Održivost i krajobrazna arhitektura – više od dizajna!“ u hotelu International u Zagrebu. Organizatori simpozija bili su Hrvatski savjet za zelenu gradnju (HSZG), Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata i Hrvatska komora arhitekata – Odbor za krajobraznu arhitekturu.
Po prvi puta u Hrvatskoj, zvijezda svjetskih razmjera u području krajobrazne arhitekture, g. Nigel Thorne – počasni član i bivši predsjednik Međunarodnog udruženja krajobraznih arhitekata Europe (International Federation of Landscape Architects – Europe) naglasio da je „ za krajobraznog arhitekta najvažnije da razumije krajobraz i okoliš u kojem radi te da razumije ljude i zajednicu s kojima će surađivati na projektu. Ključno je postizanje zajedničkog dogovora oko planiranja, dizajna i programa upravljanja i izvođenja“.

 

Predstavnici Hrvatskog društva krajobraznih arhitekata te Hrvatske komore arhitekata – Odbor za krajobraznu arhitekturu istaknuli su potrebu da se krajobrazni arhitekti bolje pozicioniraju na tržištu i u zakonskoj regulativi te da imaju snažniju ulogu u projektima općenito u Republici Hrvatskoj što je g. Thorne potvrdio kao činjenicu ističući primjer izgradnje Olimpijskog parka kao vrhunskog primjera planiranja zelene infrastrukture u Velikoj Britaniji, koju je od početka planiranja do izvedbe vodio upravo krajobrazni arhitekt.

 

Pozdrave govore održali su Mario Jukić, predsjednik Hrvatskog društva krajobraznih arhiekata, Snježana Turalija, direktorica Savjeta za zelenu gradnju te Tomislav Ćurković, predsjednik Hrvatske komore arhitekata. Nakon pozdravnih govora organizatora, simpoziju je prisustvovala i gđa. Borka Bobovec, pomoćnica ministrice za graditeljstvo i energetsku učinkovitost u zgradarstvu koja se osvrnula na novosti u zakonskoj regulativi.

 

Simpoziju je prisustvovalo više od 200 posjetitelja, od toga stotinjak stručnjaka iz područja krajobrazne arhitekture, arhitekture, građevinarstva, ekonomije i šire zainteresirane javnosti te konzervatora iz cijele Hrvatske kao i stručnjaka iz Slovenije, ispred kojih je došla predsjednica Slovenskog društva krajobraznih arhitekata, gđa. Nevenka Žvokelj, te preko 80 studenata Agronomskog fakulteta – Zavoda za ukrasno bilje, krajobraznu arhitekturu i vrtnu umjetnost. Skupu su prisustvovali i visoki uzvanici koji su se podržali ovaj skup te time dali posebnu važnost ovom događaju.

 

G. Nigel Thorne odgovorio je na ključno pitanje koje se odnosi na koristi koje donosi krajobrazna arhitektura te je zaključio simpozij  riječima da: „naš planet može postati globalno održiv i prilagoditi se budućem rastu populacije jedino dok poštuje i razumije potrebe krajobraza u kojem te populacije žive i rade. To će se vrlo teško ostvariti bez kvalitetno obrazovanih, obučenih i kvalificiranih krajobraznih arhitekata“.

 

Institucionalni pokrovitelji stručnog simpozija bili su Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja u RH, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode te Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Zeleni sponzori simpozija bili su Cemex Hrvatska, Inaqua, Knauf Insulation, Bauder, Moj balkon te Miagra. LINK NA GALERIJU SLIKA!!

CRC_0360

CRC_0604

CRC_0130

CRC_0186

CRC_0452

 

Izvor: HDKA, Savjet za zelenu gradnju