Međunarodna ljetna radionica
krajobrazne arhitekture
Design&Build – ZAGREB 2015
22.06. – 22.07.2015.
Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

 

Na kampusu Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u Maksimiru, u organizaciji studija Krajobrazna arhitektura, Zagreb, uz suradnju s profesorom Danielom Winterbottomom s University of Washington, Seattle, SAD i uz sudjelovanje profesora Davorina Gazvode sa Študija krajinske arhitekture, Ljubljana, Slovenija, odvija se međunarodna ljetna radionica studenata krajobrazne arhitekture.

Osamnaest zagrebačkih studenata, četrnaest američkih i tri slovenska, zajedničkim će snagama pod mentorstvom profesora iz Zagreba, Seattlea i Ljubljane izvršiti kritičku analizu centralnog prostora maksimirskog kampusa, predložiti projektni program i izraditi prijedlog razvojnog plana. U drugoj fazi radionice projektirat će i izvesti boravišne strukture namijenjene odmoru i učenju studenata na otvorenom, sa svom potrebnom urbanom opremom, putevima, platoima i pratećim zelenilom.

 

 
Design & Build je suvremeni inovativni pedagoški (teaching/learning) koncept koji obuhvaća:
– rad sa stvarnim korisnicima i stvarnim prostornim problemima (participativni pristup),
– izradu projektnog programa, izradu svih faza projekta (idejni do izvedbeni projekt),
– upravljanje projektom unutar zadanog proračuna i izvedbenih ograničenja,
– izvedbu svih elemenata projekta („hands-on“ pristup),

 

 
i odvija se u ambijentu međunarodnog / multikulturalnog timskog rada na engleskom jeziku.

 

 
Inovativan iskustveni Design & Build model učvršćuje i proširuje sva znanja prezentirana na predavanjima i projektantskim vježbama. Integriranjem umijeća građenja u umjetnost oblikovanja, studenti postaju učinkovitiji, kreativniji i fleksibilniji projektanti. (više: http://issuu.com/stankostergarek/docs/design_build_zagreb-2015)
Model Design & Build nastave iskušan je već kroz ranije uspostavljenu suradnju studija Krajobrazna arhitektura iz Zagreba s američkim partnerom, profesorom Danielom Winterbottomom s University of Washington / College of Built Enviroments / Department of Landscape Architecture, Seattle, na dvije ljetne studentske radionice vezane uz projektiranje i izvedbu terapijskih vrtova u Psihijatrijskoj bolnici Rab. (više:http://issuu.com/stankostergarek/docs/design_build_rab_2013)
Ovime Vas pozivamo da redovito pratite tijek i rezultate radionice na web stranici medijskog pokrovitelja HDKA – Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata, Zagreb, (http://hdka.hr/), kao i na web stranici Agronomskog fakulteta (http://www.agr.unizg.hr/)

STUDIJ KRAJOBRAZNA ARHITEKTURA
prof.art. Stanko Stergaršek / dr.sc. Iva Rechner Dika