Vijećnicima karlovačkoga Gradskog vijeća predstavljen je u utorak, 26. siječnja, na tematskoj sjednici Slatkovodni akvarij i muzej rijeka – Kaquarium, nova turistička atrakcija toga grada koja će kad se izgradi prikazivati floru i faunu hrvatskih rijeka i njihove ekosustave.

Izgradnja karlovačkog akvarija – Kaquariuma i muzeja rijeka u punom je jeku na desnoj obali Korane, a kako se moglo čuti u prezentaciji koja je bila i jedina tema sjednice Gradskog vijeća, objekt će uskoro biti zatvoren staklenim stijenama.

DCIM100GOPRO

Projekt su, uz Marinu Grčić iz karlovačke gradske uprave, vijećnicima predstavili Marko Dabrović i Irena Mažer Hranuelli iz studija 3LHD te Zoran Zetić iz Lirisa. Kako će izgledati, tek se nazire na terenu, no kad bude gotov, a trebao bi do kraja ljeta, odnosno, do rujna, svi se nadaju da će Karlovac imati reprezentativni prostor i turističku atrakciju koja će brojne goste privući u grad na četiri rijeke.

01-11 (1)

U sredini je formiran trg i oko njega se nalaze prostori koji zahtijevaju dnevno svjetlo – ulaz na izložbu, uredi, caffe bar, čitaonica. Da objekti ne bi bili previše primjetni i da bi lokacija zadržala zeleni karakter, formirani su tako da sa svih strana budu zatrpani zemljom s travom, slično kao što je imaju karlovački šančevi, kazala je Mažer.

koncept

#Gradjevina #Adresa gradjevine

Kada se uđe u izložbeni prostor prolazit će se sustavom rampa kroz prikaze hrvatskih karakterističnih rijeka preko akvarija koji su naslagani duž jedne rampe. Ulazit će se kroz podzemne tokove, preko slapova i sedrenih barijera. Prolazit će se i kroz prostoriju koja je oblikovana kao špilja s akvarijima s endemskim vrstama, pa močvarna staništa rijeka itd.

3d presjek

3LHD_224_Kaquarium_nacrti_3D_presjek

 

pogledi

3LHD_224_Kaquarium_nacrti_presjeci

presjeci
3LHD_224_Kaquarium_nacrti_pogledi

raspored izložbe

3LHD_224_Kaquarium_nacrti_raspored_izlozbe

Cijeli projekt stoji više 36,691.939 kuna, od kojih je bespovratnih 36,2 milijuna kuna iz fondova Europske unije. Kako je kazala Grčić, to je prezentacija riječne flore i faune, ali i mjesto za edukaciju i znanost, rekreaciju i zabavne aktivnosti, a planirano je minimalno 12 tisuća posjetitelja u prvoj godini poslovanja.

02-9

3LHD_224_Kaquarium_render_by_Boris_Goreta_03
3LHD_224_Kaquarium_render_by_Boris_Goreta_04

3LHD_224_Kaquarium_render_by_Boris_Goreta_aerial_view

Autor rendera: Boris Goreta

Fotografije via KAportal

Izvor: pogledaj.to, 27.01.2016.