Broj zelenih zgrada globalno udvostručit će se do 2018. godine, prema istraživanjima Dodge Data & Analytics and United Technologies Corporation, na kojem je kao istraživački partner sudjelovao i Svjetski savjet za zelenu gradnju (World Green Building Council;www.worldgbc.org

Studija World Green Building Trends 2016, Developing Markets Accelerate Global Green Growth, rezultirala je spoznajom da će se broj kompanija koje očekuju da će se 60% zgrada u njihovu vlasništvu certificirati prema međunarodnim standardima zelene gradnje, udvostručiti do 2018., odnosno sa sadašnjih 18% podići na 37%. Kopija studije dostupna je ovdje. Možete je u cijelosti ili njene dijelove koristiti u svim oblicima komunikacije Vaše tvrtke/institucije.

Predviđeni rast u najvećoj će mjeri biti dosegnut u zemljama koje još uvijek razvijaju tržišta zelene ekonomije, uključivo Meksiko, Brazil, Kolumbiju, Saudijsku Arabiju, Južnu Afriku, Kinu i Indiju koje izvješćuju o izuzetnom porastu broja certificiranih projekata prema međunarodnim standardima!

Predmetna studija nastala je uz podršku United Technologies, članice Stručnog korporativnog odbora koji djeluje pri Svjetskom savjetu za zelenu gradnju, te uz pomoć US Green Building Council organizacije i globalne tvrtke Saint-Gobain također uključene u rad Stručnog korporativnog odbora. Prikazuje rezultate istraživanja više od 1,000 stručnjaka na području zelene gradnje u ukupno 69 zemalja – uključujući Savjete za zelenu gradnju i njihove članice – investitore, građevinske tvrtke, proizvođače materijala i tehnologija, arhitekte i ostale inženjere.

Najnovija studija, nastavak je rada na study from 2013, u kojem je također sudjelovao Svjetski savjet za zelenu gradnju pri čemu je kao zeleni projekt identificiran onaj projekt odnosno građevina koja je građena i/ili certificirana na način i s kvalitetom koja je prepoznata kao zeleni standard i koja je dio zahtjeva LEED, BREEAM, DGNB, Green Star ili mnogih drugih internacionalnih certifikata za zelenu gradnju.

wgbcistraivanje

Drugi važni zaključci predmetne studije su:

· Broj zelenih zgrada na globalnoj razini udvostručuje se svake tri godine

· Brazil očekuje šesterostruki rast postotka onih kompanija koje planiraju certificirati svoje kapitalne projekte prema zelenim standardima (sa 6 na 36%); Kinu očekuje peterostruki porast, dok u Saudijskoj Arabiji očekivani porast iznosi sa 5 na 32%.

· Vlasnici zelenih zgrada izvješćuju da očekuju prosječan porast vrijednosti njihovih građevina za 7% u odnosu na tradicionalno građene zgrade (kontinuirani porast u kategoriji zelene novogradnje i zelenih rekonstrukcija postojećih zgrada)

· Najčešće globalno istican benefit od zelenih građevina jest smanjenje operativnih troškova odnosno troškova upravljanja. Oko 30% anketiranih dodatno smatra sve važnijom činjenicom na tržištu kvalitetnu dokumentaciju i kvalitetu osiguranu postupcima zelenog certificiranja, adekvatnu edukaciju korisnika zgrada o održivosti te povećanu prodajnu vrijednost svoje nekretnine

· Najsnažniji sektor zelenih zgrada su komercijalne zgrade, pri čemu gotovo polovica ispitanika (oko 46%) vjeruje da će u okviru slijedeće tri godine izgraditi neki zeleni komercijalni projekt.

· Smanjenje globalne potrošnje energije nastavlja se smatrati jednim od najvažnijih interesa za zaštitu prirode i k tome za daljnje snažnije implementiranje zelenih principa u zgradarstvu (kod 66% ispitanika taj je razlog među glavna 2 razloga za odabir zelene gradnje); 37 % ispitanika opredijelilo se za smanjenje potrošnje prirodnih resursa općenito, a nakon toga visokih 31% ispitanika smatra važnim i princip efikasnog korištenja vodnih resursa. Sva tri parametra visoko su pozicionirana u konceptu zelene gradnje.

Izvor:gbccroatia.org, 17.2.2016.