Upravo je završena terenska faza inovativnih projekata REACH i Znanjem do toplog doma koji istražuju uvjete stanovanja građana Hrvatske, odnosno žitelja Sisačko-moslavačke županije.

Ima li i koliko je onih kućanstava koja ne mogu zagrijati svoj životni prostor na materijalno neophodnu društveno poželjnu razinu? Koliko njih je u nemogućnosti koristiti energiju u opsegu koji zadovoljava pristojnu kvalitetu života? Koliko je onih koja troše prevelik udio mjesečnih primanja na održavanje potrebne razine topline u domu i korištenje potrebne količine energije za obavljanje osnovnih životnih aktivnosti i kućanskih poslova? I kako im pomoći?

Društvo za oblikovanje održivog razvoja (DOOR) i Udruga mladih „Novi svijet“ iz Luščana u suradnji s Gradom Petrinjom proveli su prvo mapiranje energetskog siromaštva u Hrvatskoj, odnosno Sisačko-moslavačkoj županijij. Tijekom projekta snimljen je kratki video u kojem se o energetskom siromaštvu govori kroz primjer jednog kućanstva:

Tijekom mapiranja energetskog siromaštva obiđeno je više od 380 energetski energetski siromašnih kućanstava, analizirana je njihova potrošnja energije te se kućanstvima izravno pomoglo montiranjem jednostavnih mjera uštede energije: LED žarulja, traka za brtvljenje prozora i vrata, refleksivnih folija za radijatore te perlatora (aeratora) na slavine. Kako je sve to izgledalo, pogledajte na:

Energetsko siromaštvo predstavlja jedan od ključnih problema današnjice. Uz kontinuirani porast cijena energije sve više kućanstava suočeno je s problemima u podmirivanju računa za energiju te biva prisiljeno živjeti u energetski neadekvatnim uvjetima i smanjivati životni prostor zimi. Želja nam je kroz niz aktivnosti – od terenskog rada i izravne pomoći kroz jednostavne mjere energetske učinkovitosti i edukaciju o racionalnom korištenju energije, do najviše razine kreiranja adekvatnih energetskih i socijalnih politika, doprinijeti kreiranju bolje budućnosti za hrvatsko stanovništvo, objašnjava voditeljica projekta REACH za Hrvatsku Slavica Robić.

Implementacija jednostavnih mjera energetske učinkovitosti nije dovoljna. S ciljem uspostavljanja energetskog siromaštva kao problema koji zahtijeva sustavna rješenja te skrojenu politiku i mjere na lokalnoj i nacionalnoj, rezultati analize podataka prikupljenih na terenu koristit će se za djelovanje na lokalne socijalne politike u sklopu projekta Znanjem do toplog doma, odnosno za kreiranje prijedloga nacionalnih politika za borbu protiv energetskog siromaštva u sklopu projekta REACH. Više informacija o projektu REACH možete vidjeti na internetskoj stranici: reach-energy.eu

Za sva dodatna pitanja, slobodno kontaktirajte voditeljicu projekta Slavicu Robić putem e-pošte: slavica.robic@door.hr ili telefona na broj 01/4655-441.

Izvor:reach-energy.eu