Ana Dana Beroš razgovara s Janom Liesegangom, iz berlinske grupe raumlabor, o njihovoj eksperimentalnoj praksi i transformaciji gradskih krajolika privremenim i reverzibilnim projektima koje nazivaju urbanim prototipima.

Jan Liesegang član je eksperimentalnog arhitektonskog kolektiva raumlabor iz Berlina, koji čine 8-ero arhitekata okupljenih 1999. godine, kako bi reagirali na brz i nekontroliran razvoj grada nakon pada Berlinskog zida. Nasuprot utopijskim idejama promjene svijeta na bolje jednostavnim potezom pera u 60.-im i 70.-im godinama protekloga stoljeća, članovi raumlabora vjerujuju u kompleksnost stvarnosti kao polažišta za arhitektonska, prostorna rješenja maloga mjerila, a koja su duboko ukorijenjena u lokalne uvjete. Njihov je rad na sjecištu arhitekture, urbanizma, umjetnosti i gradskih intervencija.

Symposium_13-cLemp

Kao područja prostornog i društvenog eksperimenta privlače ih napuštene gradske lokacije, s mogućnošću snažne urbane transformacije koju nastoje svojim djelovanjem, ne nužno uvijek arhitektonskim, aktivirati. Njihovi projekti, poput programa za napuštenu berlinsku zračnu luku Tempelhof, nastoje stvoriti prostor dijaloga u rješavanju gradskih konflikata, sagledavajući arhitekturu ponajprije kao socijalni fenomen.

GB_sauna_150319_1_fa-720x480

Razgovor poslušajte ovdje.

Autor razgovora: Ana Dana Beroš
Urednik emisije: Evelina Turković
Emitirano: 10.2.2016., 16:03

O emisiji ‘Stvarnost prostora’:
Arhitektura, urbanizam, javni prostor, umjetničke akcije u javnom i o javnom prostoru teme su o kojima se govori u emisiji Stvarnost prostora.
Kako arhitekturu i urbanizam u ovoj emisiji ne shvaćamo kao tek kao jedan od medija likovne umjetnosti, nego kao imanentni dio cjelokupnosti života i životnog prostora, kao njegovu sveobuhvatnu materijalizaciju – otisak, ali i katalizator – emisija u skladu s time nastoji zadržati vešeznačnost pristupa i motrišta. Ostvaruje se prema tome kao niz ciklusa čiji su autori aktivni sudionici u teoriji i praksi na našim prostorima, u formi razgovora, eseja ili, featurea, koji u svakoj od podjedinih emisija nude jedno određeno autorsko stajalište kao jednu od karika u široj slici problematike urbanog života i prostora.

Izvor: HRT Radio, 16.02.2016.