Posljednje izvješće Sveučilišta Yale koje prati indeks brige za okoliš u 180 zemalja svijeta svrstalo je Hrvatsku na visoko 15. mjesto. Međutim, svijet ima još puno posla i treba ozbiljno poraditi na zaštiti okoliša jer 3,5 milijarde ljudi udiše izrazito zagađen zrak.

Environmental Performance Index (EPI), odnosno indeks brige za okoliš prate stručnjaci sa Sveučilišta Yale i Columbia te na temelju aktivnosti pojedine države na području skrbi za ljudsko zdravlje i brige za ekosustave sastavljaju popis najčišćih i najzagađenijih zemalja na svijetu. U najnovijem izvješću Hrvatska se smjestila na visokom 15. mjestu s 86,98 bodova, prva je Finska, slijede ju Island, Švedska, Danska, a naša susjedna Slovenija smjestila se na 5. mjestu. Na samome dnu ljestvice, očekivano, našli su se Afganistan, Niger, Madagaskar, Eritreja i Somalija na posljednjem, 180. mjestu.

Generalna eko slika svijeta pokazuje veliki napredak, posebice kad je riječ o pristupu pitkoj vodi, ali po pitanju onečišćenja zraka trebamo još puno raditi jer pola svjetskog stanovništva, čak 3,5 milijardi ljudi, živi u područjima s izrazito zagađenim zrakom koji prelazi razinu sigurnosti koje je definirala Svjetska zdravstvena organizacija.

Ipak, lijepo je uzeti u obzir da unatoč svim društveno-političkim (ne)prilikama živimo u jednoj od najčišćih, a prema posljednjim listama relevantnih časopisa, i jednoj od najpoželjnijih turističkih destinacija na svijetu.

Izvor: Buro247, 01.02.2016.