Prigodom obilježavanja 70-te obljetnice UNESCO-a, u Nicosiji na Cipru od 22. do 23. siječnja 2016., uz podršku Regionalnog centra za očuvanje nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a u Sofiji, Ministarstva obrazovanja i kulture Cipra te ciparskog Nacionalnog komiteta za UNESCO održan je sastanak stručnjaka na temu Tehnika gradnje “u suho” kao element nematerijalne kulturne baštine kako bi se započelo s izradom zajedničke kandidature za upis na UNESCO-ovu Reprezentativnu listu nematerijalnih dobara čovječanstva, izvjestilo je Ministarstvo kulture.

Uz stručnjake iz Cipra, Bugarske, Grčke Španjolske i Švicarske kao predstavnik Ministarstva kulture RH sudjelovao je i stručnjak iz Udruge Dragodid koja je jedan od nositelja nematerijalnog kulturnog dobra – umijeća zidanja “u suho”.

suhozid5

Svoja iskustva stručnjaci su međusobno razmijenili prezentirajući tehnike gradnje “u suho” koje su dio nacionalnih inventara nematerijalne baštine. Tom prigodom ocijenjeno je da su zajedničkim sastankom učinjeni značajni koraci koji će pridonijeti međusobnom upoznavanju s mogućnostima i izazovima u očuvanju i promociji gradnje “u suho” kao elementa nematerijalne kulturne baštine.

suhozid2

Umijeće gradnje suhozida široko je rasprostranjeno, i sadrži mnogo dodirnih točaka, kao i bezbroj lokalnih razlika. Ono što je svima koji ga baštine zajedničko jest da su slaganjem kamena na kamen zajednice oblikovale svoje krajolike prilagođavajući ih svojim potrebama obitavanja i uzgoja biljaka i životinja. Suhozidom se čovjek kroz povijest borio ili se još uvijek bori protiv erozije, poplava, lavina, isušivanja, a usput su u suhozidu i oko njega svoj dom našle brojne sitne biljke i životinje povećavajući bioraznolikost i kompleksnost okoliša.

suhozid1

Glavni zaključci i smjernice daljnjeg zajedničkog djelovanja na očuvanju dobra i izradi kandidature za upis na Reprezentativnu listu UNESCO-a prema završnom dokumentu sastanka su: nositelji nematerijalnog dobra izrazili su svoju zabrinutost za očuvanje gradnje “u suho”; podržane su mjere očuvanja primjenom Konvencije o zaštiti nematerijalne baštine UNESCO-a; zbog složenosti samog elementa konačni naziv dobra odredit će se tijekom sljedećih sastanaka u suradnji sa stručnjacima i nositeljima.

Foto:dragodid.org
Izvor:pogledaj.to, 15.2.2016.