U prosincu 2015.godine Razvojna agencija Zagreb je objavila natječaj Postani/ostani poduzetnik, namijenjen redovitim i izvanrednim studentima na području grada Zagreba. Cilj projekta jest uspješno promovirati mogućnosti za ulazak i ostanak u poduzetništvu na području Grada Zagreba kroz učenje za poduzetništvo i kampanje za promociju studentskog i start up poduzetništva te učenja za isto.

Od 120 prijavljenih ideja za poslovne planove u finalu je završilo samo 5.
Među njima su studentica Krajobrazne arhitekture Ivana Kozina i studentica Dizajna Valentina Sunek s projektom Plant growth and domestic use.

“IDEJA:
Širenje urbanog načina života osigurava nam četiri osnovne urbane funkcije: stanovanje, promet, industriju i rekreaciju, ali ne osigurava dovoljan broj zelenih površina. Unatoč razvoju gradova, sve je manja korelacija vlastitog životnog prostora s prirodom. S obzirom na užurbanu svakodnevicu, iako imamo potrebu znati što konzumiramo, nemamo mogućnosti uzgajati ili proizvoditi vlastitu hranu.

Sinergijom znanja i iskustva nastala je ideja o projektu orijentiraom na širenje svijesti da za uzgoj svježih namirnica treba vrlo malo prostora i vremena. Projekt je usmjeren prvenstveno na manje uzraste kako bi kroz edukativnu igru naučili cijeniti stare vrijednosti na moderan i pristupačan način. Sadnjom sjemena, praćenjem njegovog razvoja i dobivenim produktom, stvorili bi senzibilitet i usvojili drugačije vrijednosti od djetinjstva..
Jedinstvenost ovog proizvoda je jednostavnost upotrebe i pristupačna cijena. Sve što nam je potrebno da instaliramo jednu cjelovitu stanicu za sađenje biljaka – ovaj proizvod već ima.

Proizvod bi sadržavao zemlju sa prostora Hrvatske i netretirano ekološko sjeme uzgojeno u vrtu naših malih poduzetnika.”

Na kraju možemo reći samo, Bravo djevojke! I nadamo se što većem odazivu mladih talentiranih ljudi na ovakve natječaje.