Projekt obuhvaća preobrazbu urbanih prostora u Waterford Viking Triangle koji je jedan od najstarijih i najznačajnijih urbanih četvrti u Irskoj.

Zgrade javnih institucija i povijesni spomenici daju snažnu fizičku i simboličku važnost tim urbanim prostorima. Međutim, loša kvaliteta javnog prostora u smislu uređenja, urbane opreme, signalizacije i usluga naštetili su prostoru te umanjili graditeljski, povijesni i građanski identitet. Na taj način je postalo više mjesto za automobile nego li za ljude.

Waterford-10-GKMP_2012_plan-of-intervention

Projekt nastoji razumjeti nedovoljnu iskorištenost javnih prostora Trokuta, ujediniti ih i učvrstiti njihovu javnu funkciju kao mjesto sastajanja. Projekt je isceniran urbani krajobraz; čini pozadinu umjesto izgradnje-kao objekt, kontinuirano stanje u kojem su ukombinirani stari i novi elementi te materijali u kojima se odražava raznolikost individualnog i kolektivnog stanovanja Trokuta. Iako specifičan u kontekstu, mjestu i materijalu, projekt je okarakteriziran pozitivnom neizvjesnošću s obzirom na funkciju korištenja. Praznina prostora pretpostavlja promjenu, preko sezone ili jednog stoljeća. To je ugrubo postavljena scena za nepoznatu predstavu.

Waterford-11_GKMP_2012_sketch-of-proposed-urban-strategy

Unutar trokuta nalaze se četiri glavna javna prostora. Prvi je na Reginald’s Tower, gdje je 1960. godine, rušenjem uredske zgrade, stvoren novi ulaz u prostor. Kretanjem kroz Bailey-s New Street dolazi se u slijedeći prostor Trg Friary na kojem je, uklanjanjem parkirališnih mjesta, stvoren velikodušan prostor koji omogućuje ulične aktivnosti i događanja.

Waterford-07-Alice-Clancy-photography_2014_Bishops-Palace-Terrace

Trg Cathedral Square središnji je dio trokuta. Duž pročelje Katedrale uklonjena su stabla te je postavljen niz klupa uz sjeverni rub prostora. Na taj način postiže se učinak koji stvara određeni stupanj zaštite prema zgradama na sjevernoj strani i omogućuje aktivnosti na trgu bez štetnog utjecaja prema dijelu trga gdje se nalaze stanovi.

Waterford-06-Alice-Clancy-photography_2014_Cathedral-Square-after-intervention

Trg Bishop’s Palace Square od osobite je važnosti kao prilaz Viking trokutu iz smjera Robne kuće. U istočnom dijelu trga izgrađena je unutar popločenja terasa/bina u funkciji animiranog prostora. Ovaj prostor podignut je u razinu palače i sadrži funkciju za odmor i sjedenje kao prostor terase za ugostiteljski objekt Museum Café.

Waterford-15-GKMP_2012_portugese-granite-and-kilkenny-blue-limestone-details

 

Osnovni info:

Ime projekta: Waterford Viking Triangle
Architekti: GKMP Architects
Lokacija: Waterford Viking Triangle, Waterford City, Ireland
Godina: 2012-2013
Izvedba: 2013-2014
Površina: 4,032 sq.m
Fotografije:Alice Clancy
Crteži: GKMP Architects

Izvor: Landezine