Novi pristup obnovi grada – bečku pješačku zonu grade privatni investitori

Preuređenje bečke Herrengasse kojom su već mnogi od nas prošli prilikom svojih posjeta austrijskoj metropoli na putu od Grabena do Hofburga postaje pješakom zonom. Zanimljivost ovog projekta je to, što će troškove rekonstrukcije u visini od ukupno 6 milijuna eura velikim dijelom snositi sami stanari i drugi privatni investitori, tj. grad će se pobrinuti samo za vodoopskrbu.

430 metara dugačka Herrengasse povijesno je i urbanistički važna ulica s čije se obje strane nalaze povijesne palače, ministarstva, dva hotela, poznata bečka kavana Central, prvi bečki neboder te Loos-Haus, zgrada koju je projektirao slavni austrijskih arhitekt Adolf Loos.

loos house
Cilj projekta je stvaranje atraktivne i povijesno autentične pješačke zone, prvenstveno zato što tom ulicom svakodnevno prođe više tisuća turista.
Površina ulice bit će obložena prirodnim kamenom, a povijesno će osvjetljenje zamijeniti nova LED tehnologija.

Kako će Herrengasse osim za pješake ostati otvorena i za bicikliste, čiji se broj u Beču iz godine u godinu povećava, razlika između nogostupa i dosadašnje kolničke površine bit će nivelirana.

Radovi na rekonstrukciji započet će krajem travnja 2016. godine, a završetak radova planiran je za studeni.
Troškovi projekta iznose 6 milijuna eura, od čega će većinu snositi kako je već ranije spomenuto privatni investitori. Grad će u ovom slučaju podmititi samo troškove obnove vodovodnih cijevi koji se procjenjuju na 480.000 eura

Foto:architectuul.com

izvor:vienna.hr, 30.3.2016.