Vlade, poslovni subjekti, potrošačke skupine i nevladine organizacije diljem Europe pozvane su na suradnju u stvaranju ambicioznih planova za ostvarenje ciljeva u svim zemljama radi smanjenja emisija CO2 iz postojećih zgrada,a sve zbog zadovoljenja zahtjeva Pariškog sporazuma i zaustavljanja globalnog zatopljenja.

Poziv poziv za suradnju dolazi iz Svjetskog savjeta za zelenu gradnju, kao odbrojavanje do roka koji se brzo približava,postavljenog od strane EU za izvršenje planova te se nastavlja na povijesno potpisivanje Pariškog sporazuma od strane svjetskih lidera, prošloga petka u New Yorku. Od 30. travnja 2016., države članice EU imat će samo godinu danaza podnošenje tzv. “verzije 2 nacionalnih strategija energetske obnove” – detaljnih planova o načinima obnove domova, te javnih i poslovnih zgrada prema visokim standardima energetske učinkovitosti u svojim zemljama.

Na postojeće zgrade trenutno otpada 36 % ukupnih emisija ugljičnog dioksida EU-e i osiguravanje što veće energetske učinkovitosti tih zgrada bit će ključno za zadovoljenje Pariškog sporazuma i regionalnih ciljeva u okviru „Energetske unije“ EU-e.Stručnjaci se slažu da, unatoč velikom broju europskih inicijativa usmjerenih na rješavanje ovog problema, brzina i dubina obnove nije dovoljna da zadovolji dugoročne klimatske ciljeve.
U ožujku 2016., trinaest (13) Savjeta za zelenu gradnju diljem Europe službeno je pokrenulo projekt BUILD UPON ​​– najveći svjetski projekt suradnje u energetskoj obnovi zgrada.

Projekt ima za cilj stvoriti revoluciju obnove diljem Europe, uspostavljajući strategije obnove koje uključuju i usklađuju tisuće sudionika i postojećih inicijativa, rješavajući trenutne barijere u provedbi obnove zgrada u regiji.

James Drinkwater, direktor Europske mreže Svjetskog savjeta za zelenu gradnju, rekao je: “Emisije iz postojećih zgrada su jedan od najvećih klimatskih izazova s kojima se suočava Europa i njihovo suzbijanje bit će apsolutno ključnoako želimo ispuniti ambiciju Pariškog sporazuma. Europa poduzima aktivnosti za energetski učinkovitu obnovu u velikim razmjerima, ali to ne dovodi do željenih rezultata zbog nedostatka koordinacije i međusektorskog dijaloga.“

“Zemlje sada imaju samo godinu dana za pripremu verzije 2 nacionalne strategije energetske obnove za period 2017 – 2020, dovoljno snažne i kvalitetne da bude odgovor na ovaj izazov, što će zahtijevati do sada neviđenu suradnju nacionalnih vlada,industrije i niza drugih organizacija. Ovdje projekt BUILD UPON može pomoći – okupljajući sudionike procesa na uspostavi jakih, koherentnih nacionalnih strategija transformacije ostarjelog i energetski učinkovitog fonda zgrada u Europi.

Pozivamo te zemlje da rade s nama i našim partnerima u razvijanju ambiciozne, koordinirane strategije koja će olakšati ispunjenje ciljeva EU-e i Pariškog sporazuma.”

Izvor: gbccroatia.org, 29.4.2016.