Povodom uspješno završenog svjetskog mjeseca ktrajobrazne arhitekture, predstavnica upravnog odbora Hrvatskog društva krajobraznih arhitekata, Ivana Miletić te predstanica studija krajobrazne arhitekture Agromskog fakulteta u  Zagrebu, dr.sc. Iva Rechner Dika bile gošće u emisiji “Društena mreža,”

Kolegica Iva Rechner Dika je prokomentirale progam skupa pod nazivom SUMMIT U VRTU koji se odvio na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.

“Ovaj skup je i ranije bio najavljen kao svojevrstan završetak Međunarodne ljetne radionice studenata krajobrazne arhitekture Design&Build koja se odvijala na Agronomskom fakultetu od 22.6.-22.7.2015. godine, ali je iz više razloga, odgođen za proljetni termin. Organizatori skupa su Studij krajobrazna arhitektura Agronomskog fakulteta u Zagrebu, Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata i Hrvatska komora arhitekata i prvi je skup takve vrste u organizaciji Studija KA koji se odvijao kao dio Sustava stalnog usavršavanja Hrvatske komore arhitekata.
Simpozij je obuhvatio tri osnovne teme: edukaciju-praksu-prateću industriju i bio je namijenjen studentima, nastavnicima i profesionalcima s područja krajobrazne arhitekture i arhitekture,.

pergola
Prvi dan skupa, petak, 22.4.2016. – nakon pozdravnih govora, je predstavljena brošura Medunarodne ljetne radionice studenata krajobrazne arhitekture Design&Build koja se odvijala na Agronomskom fakultetu od 22.6.-22.7.2015. godine i na kojoj je, uz nastavnike iz Hrvatske, SAD i Slovenije, sudjelovalo i 17 hrvatskih, 14 američkih i 3 slovenska studenta. Tom prilikom studenti su osmislili, isprojektirali i svojim rukama izveli u vanjskom prostoru maksimirskog kampusa strukturu za ucenje i odmor studenata. Održano je takoder desetak predavanja u formatu po 20, odnosno 40 minuta. Predavaci su bili nastavnici Studija, profesionalni krajobrazni arhitekti i arhitekti te strucnjaci iz pratecih djelatnosti, kao i profesori iz Siovenije i SAD. U 14 sati je otvorena izlozba “Our landscapes, my views / Naši krajobrazi, moji pogledi” sa studentskim radovima i radovima doc. Mateje Kregar Trsar (Oddelek za krajinsku arhitekturu, Biotehniska fakulteta Univerze v Ljubljani), a izložene su bile I makete naših studenata 1. godine diplomskog Studija KA.

maketa
U subotu, 23.4.2016., uz nekoliko predavanja, izvodene su tri radionice (skiciranje, fotografija i prezentacija zelenog krova) za studente krajobrazne arhitekture.
Odaziv je prvi dan bio jako dobar i uz naše studente i matične nastavnike odazvalo se dosta krajobraznih arhitekata i arhitekata iz prakse, a i stručnjaka srodnih profesija. Prema prvim glasovima koji su doprli do nas postoji veliki interes za ovakvim i sličnim skupovima i u budućnosti. ”

iva rechner

 

Kolegica Ivana Miletić je iznjela događanja organizirana pod kapom HDKA  te proslavu Svjetskog mjeseca krajobrazne arhitekture u Dubrovniku pod nazivom “Kulturni krajobrazi”.

“U sklopu organizacije HDKA, održalo se predavanje u Zagrebu pod nazivom KRAJOBRAZNI MOTIVI FORTIFIKACIJSKE ARHITEKTURE BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJE – Srednjovjekovne i barokne utvrde – zaštita i obnova naslijeđa, identiteta i krajobraza, i to 16.4.2016. g. u knjižnici Bogdan Ogrizović u Preradovićevoj ulici, s početkom u 12h. Predavanje je održala krajobrazna arhitektica Darija Perković iz Crikvenice koja je značajno približila ovaj vid zašite naslijeđa te možda nepoznate kulturne baštine Slavonskog Broda, svim posjetiteljima.
Također, proslavili smo mjesec krajobrazne arhitekture u Dubrovniku, 26.4. 2015. u  ljetnikovcu Bunić Kaboga, pod temom „Kulturni krajobrazi“ na kojem su sudjelovali predavači sa Studija za krajobraznu arhitekturu Agronomskog fakulteta u Zagrebu, studenti krajobrazne arhitetkure te nekoliko gosta predavača. Organizaciju skupa je vodila kolegica Vesna Hrga Martić, krajobrazna arhitektica iz Dubrovnika. Ove godine raspravljalo se o vrednovanju različitih tipova kulturnih krajobraza, te mogućnostima njihove zaštite. Ujedno su se prezentirali i kulturni krajobrazi od lokalnog značaja poput Rijeke Dubrovačke, Malostonskog Zaljeva, Elafita, Peljašca i Konavala te ostalih vrijednih krajobraza Hrvatske poput Starigradskog Polja na Hvaru, otoka Cresa te NP Brijuni i NP Krka.Izdvojili bismo predavanja Branke Martinović Vuković, diplomirane arhitektice, pod nazivom „Zaštita i upravljanje Značajnim krajobrazom Rijeke Dubrovačke“ te predavanje dr.sc. Ines Hrdalo i Višnje Šteko, krajobrazne arhitektice, „Razlozi izrade krajobraznih studija“ tijekom koja povezuje edukaciju i praksu u sirem smislu te rijeci, nadamo se da će imati povoljan ucinak za emancipaciju profesije krajobraznih arhitekata”

ivana miletić

Na koja su sve pitanja  kolegice odgovarale u emisiji “Društvena mreža” provjerite na linku.