Ukoliko se odvažite prošetati po Medvednici (planinariti 1.30h od Vrapča do Slapa) sigurno čete biti nagrađeni pogledom. Sutra je subota, prognoza pogodna, učinite nešto za svoje zdravlje i upoznajte skrivene ljepote grada u kojem živite.

SLAP SOPOT je skrovito i malo poznato mjesto u zapadnom dijelu Medvednice. Moguće je napraviti vrlo zgodnu kružnu turu s ishodištem u Gornjem Vrapču. Markirana planinarska staza vodi najprije do izvora Družinec na romantičnoj čistini s klupama odakle je moguće krenuti lijevo prema Ponikvama ili desno prema slapu Sopot. Put se dalje penje kroz gustu i vrlo lijepu šumu, a zatim se strmo spušta do šumske ceste koja uz potok Vrapčak vodi najprije do slikovite livade s klupama, a zatim i do samog slapa.

Nasuprot slapu izgrađen je drveni most tako da je pogled na slap izravan i nesmetan. Cijeli je taj impresionistički prizor sakriven u šumskoj hladovini, s tek nekoliko zraka sunca koje probijaju kroz krošnje. Bolje je slap posjetiti nakon kišnog razdoblja da vas dočeka u punoj snazi. Stijena po kojoj se spušta slap visoka je 9 m pa je ovo i najveći slap na Medvednici.

slap spot

Od slapa ćemo se malo vratiiti istim putem i skrenuti lijevo u šumu putem koji se strmo uspinje do planinarskog doma Risnjak. Do slapa ima oko 1:30 h, a do doma još toliko, sve kroz šumu. Dobro mjesto za odmor je nadstrešnica neposredno prije križanja putova za PD Grafičar i Risnjak. Mi idemo desno, spuštamo se do jaruge potoka, a zatim uspinjemo prema Risnjaku. Desno od puta prije doma nalazise se Pašerov prevjes, stijena koja je dobila ime po rano poginulom alpinistu.

Od planinarskog doma nas čeka još trećina puta, tj. 2 sata spuštanja do ishodišta u Gornjem Vrapču.

Zapadni dio Medvednice puno je slabije posjećen nego vršni dio, tako da ćete uživati u miru i nedirnutim predjelima šume.”

Do slapa vodi Planinarska staza broj 4, no pazite na markacije, a ukoliko niste skloni snalaženju po oznakama radije prošećite po Jarunu. Uz sebe uvijek noste bocu pitke vode i barem jednu čokoladicu i mobitel.

Prije odlaska na planinarenje obavezno dobro proučite staze i uz sebe imajte iskusnog planinara.

Izvor:idemvan.hr,14.5.2010.

Foto:medvednica.infohpdpliva.hr youtube