Landscape Institute je pokrenuo ‘BIM za krajobraz’, knjigu usmjerenu na provedbu Building Information modeliranje (BIM) procesa u krajobrazu i vanjskom okruženju.

Knjiga je objavio Routledge (akademski izdavač za područja humanističkih i društvenih znanosti) što je pokazatelj važnosti BIM unutar krajobrazne struke, posebno u Velikoj Britaniji gdje je Vlada je propisala da će projekti javnog sektora zahtijevaju implementaciju BIM-a do određene razine.

BIM je proces kojim će se modelirati svi podatci koji se odnose na projektiranje, troškova i održivost projekta od izrade preko izgradnje i rada. To će donijeti praksu simulacije i prototipova po prvi put u krajobraznoj arhitekturi, čime će se štedjeti novac te će se u konačnici dovesti do boljih projekata.

Velika Britanija je svjetski lider u tom području, a glavni cilj je smanjenje od 20%  kapitalnih troškova u izgradnji i izgrađenom okolišu. Ona najavljuje novo poglavlje u interdisciplinarnim odnosima.

Namjera je pripremiti krajobrazne arhitekture kao i ostale stručnjke uključene u proces za susretanje s izazovima te osvijestiti korisnost BIM-a. Dizajniran je u tri dijela; Uvod i kako se pripremiti za BIM; BIM Provedba i tehnološki aspekti BIM-a.

Izvor:worldlandscapearchitect.com,30.5.2016.