U svom radu, u skladu s tradicijom land arta, umjetnik Gerry Barry koristi prirodni medij za stvaranje epskih instalacija u poetskim krajobrazima irskih ruralnih sredina. Barryjeve instalacije koje su često kružnog oblika ili oblika polumjeseca čine teren na kojima su građene estetski još više vrijednima. Korištenjem kamena, vode, pijeska i oblikovanjem okoliša stvara prolazne radove koji mogu trajati jedan dan ili čak deset godina.

Gerry-Berry1

Voda je ključan element i ima velik utjecaj na rad Gerry Barry-ja. U povezanosti s čistoćom i izvorom života, Barry često postavlja elemente u ili oko vode. Pažljivo odabrano zaobljeno kamenje različitih veličina raspoređuje u radijusu blizu obalne linije. Kako plima i oseka rade tako instalacije postepeno plave i ponovno se otkrivaju – time instalacija svaki dan prima novi izgled. Ostala djela tematski povezana s vodom vezana su uz oblikovanje kopanjem. Kružni uzorci i plitka korita ukopana su u krug kao uzorci te se punjenjem podzemnih voda i padanjem kiše otkriva konačan izgled umjetnikova djela.

Gerry-Berry7

Budući da je veći dio njegovih djela trajnog karaktera, oni su prepušteni na milost i nemilost elemenata, propadanju, starenju, ili stalnim kretnjama, ovisno o silama vjetra, vode i sunca. Kao i sama načela Land art pokreta, njegove instalacije u skladu s time koegzistiraju sa svim ostalim elementima prirode, a sveukupno čine umjetničko djelo koje se konstantno mijenja u skladu s prirodom bez da ju zagadi.

Gerry-Berry5

Još uvijek se može naići na mnogo njegovih raskošna instalacija, posebice su očuvane one koje odolijevaju svim snagama prirode i civilizacije još otkad su sredinom 70-ih godina 20. stoljeća postavljene.

 

Izvor: inhabitat, 30.06.2016