Izlaganje o planiranju grada prilagođenog djeci kojim se naglašava važnost planiranja i projektiranja grada za sve. Grad za sve je siguran, pristupačan i ugodan za različite vrste korisnika i njihove potrebe. Naglasak je stavljen na dječja igrališta u Ljubljani.

Ljubljana ima mnogo dječjih igrališta, koja nastaju u razdoblju urbanog razvoja nakon Drugog svjetskog rata. Većina njih dio su šireg otvorenog prostora u okolici Ljubljane. Promjenom društvenog uređenja u devedesetima postavljeno je pitanje o održavanju i upravljanju tim igralištima. Ta pitanja i dalje ostaju u središtu rasprave, a posebno pitanje odgovornosti javnog sektora u odnosu na privatni sektor.

U posljednje vrijeme javljaju se pitanja o slabijoj kvaliteti, količini i veličini novih dječjih igrališta koja, s druge strane, prate trendove urbanog razvoja s većom gustoćom zgrada. Kao posljedica novih urbanih trendova očituje se i zabrinutost oko zadovoljavajuće ponude pristupačnih, kvalitetnih, raznolikih igrališta za različite dobne skupine. Prezentacija će stoga ponuditi neka razmišljanja o planiranju i projektiranju dovoljno kvalitetnih dječjih igrališta u gradu. Poseban naglasak će biti na planiranju grada za sve.

Na temelju dobre prakse integracijskog planiranja, koji zadovoljava različite potrebe ljudi, zaključit ćemo da planiranje i projektiranje grada prilagođenog djeci znači da je grad planiran za sve.

Igru iz perspektive urbanističkog planiranja približit će nam krajobrazne arhitektice, Maja Simoneti i Petra Vertelj Nared.

Izvor: hdka.hr,23.9.2016.