U okviru EU projekta „Compass – COMPetences for Agencies for Sustainable Site conversion”, Društvo za oblikovanje održivog razvoja – DOOR, u suradnji s partnerskim organizacijama iz Bugarske, Italije, Rumunjske i Njemačke, pokrenulo je novi inovativni besplatni on-line tečaj za održivu prenamjenu i obnovu napuštenih ili nekorištenih javnih prostora, u svrhu izgradnje interdisciplinarnih znanja nezaposlenih fakultetski obrazovanih stručnjaka.

O tečaju

Tečaj obuhvaća 80 sati aktivnosti e-učenja s početkom 24. listopada do 18. prosinca 2016., te terenskom vježbom u razdoblju od studenog 2016. do siječnja 2017. Pedeset nezaposlenih osoba sa završenim fakultetom iz Bugarske, Italije, Hrvatske, Rumunjske i Njemačke bit će odabrano i sudjelovat će na tečaju (10 polaznika po zemlji). On-line edukacija će se održavati na engleskom jeziku, a terenska vježba na hrvatskom.

Tečaj uključuje 8 online modula koji pokrivaju područja:
· održive prenamjene i obnove,

· održive arhitekture i upravljanje energijom,

· urbanog planiranja i participativnog planiranja,

· društvene održivosti,

· timskog rada i upravljanja,

· osnove pokretanja poduzeća i financiranja,

· osnove marketinga i internacionalizacije poslovanja,

· osnove GIS mapiranja.

Terenska vježba će se održati na odabranoj lokaciji u Zagrebu.
Za više detalja o programu otvorite sljedeći link.

COMPASS tečaj će pomoći ojačati znanja stručnjaka kako bi se povećala mogućnost njihovog ulaska na rastuće tržište zelenih poslova i održive obnove urbanih lokacija. Tijekom tečaja i terenske vježbe razvit će se prijedlog za održivu prenamjenu baziran na stvarnoj lokaciji pogodnoj za prenamjenu i obnovu u Zagrebu. Polaznici tečaja će dobiti priliku za usavršavanje u ovom području kako bi se povećale njihove mogućnosti za pružanje savjetodavnih usluga za javni, ali i privatni sektor. Primjer mogućnosti je EU program URBACT koji ima otvoren javni poziv za bazu stručnjaka na području integriranih i održivih urbanih politika u svrhu potpore lokalnim vlastima aktivno uključenim u URBACT mreže (na web stranicama možete pregledati koji gradovi iz Hrvatske su uključeni u ovu inicijativu). Tečaj će pomoći da se uspostavi umrežavanje i suradnja polaznika iz Bugarske, Italije, Hrvatske, Rumunjske i Njemačke. Partnerske organizacije koje provode ovu edukaciju osigurat će komunikaciju prema mrežama javnih i privatnih dionika i ponuditi prostor za dijalog sa dionicima i razvoj ideje održive prenamjene i obnove.
Po završetku tečaja polaznici će dobiti certifikat o završenom tečaju i usvojenim sposobnostima i znanjima.

Kriteriji prihvatljivosti polaznika tečaja
1. Nezaposlen/nezaposlena ili zaposlen/zaposlena izvan svoje struke;

2. Sveučilišna diploma (prvostupnik/ca ili viši stupanj, najmanje 3 godine studija) iz nekog od sljedećih područja: arhitektura, zaštita okoliša, sociologija, građevina, strojarstvo, ekonomija, krajobrazna arhitektura, geografija, urbano i prostorno planiranje, promet, energetika, politologija, javna uprava i ostala povezana područja.

3. Dobro znanje rada na računalu (Internet, Office);

4. Odlično znanje engleskog (razumijevanje, govor i pisanje);

5. Prethodno iskustvo ili interes u području održivog razvoja, zaštite okoliša, rada u zajednici ili srodnih područja.

6. Boravište u Zagrebu ili okolici (radi aktivnog sudjelovanja u terenskoj vježbi).

Kako se prijaviti?
Prijave treba poslati do 9. listopada 2016., isključivo putem e-maila na petra.andric@door.hr, s naslovom „Prijava na COMPASS tečaj“
Prijava treba sadržavati:
• Obaveznu dokumentaciju: Životopis u Europass formatu na engleskom jeziku, motivacijsko pismo na engleskom, dokaz o znanju engleskog ili samoprocjena u sklopu životopisa.
• Dodatnu (neobaveznu) dokumentaciju: pisma preporuke, potvrde o završenim neformalnim edukacijama.
O projektu
Više informacija o projektu COMPASS i tečaju potražite na našoj internetskoj stranici.

Za dodatne informacije kontakt je:
Petra Andrić, petra.andric@door.hr

Više informacija o projektnim partnerima potražite ovdje.