Ciljevi i važnost igrališta na otvorenom za djecu, djecu s teškoćama u razvoju i za mlade. Važnost psihološkog, pedagoškog, kineziološkog i odgojno-obrazovnog pristupa u gradnji dječjih igrališta.

Dječja igrališta u funkciji učenja i unaprjeđenja funkcionalnih i motoričkih sposobnosti i znanja djece i mladih, povezivanje s prirodom i učenje od i o prirodi, socijalizacija i povezivanje s roditeljima i drugom djecom, važnost slobodne i strukturirane igre djece i mladih na igralištima. Važnost socijalizacije i inkluzije djece s teškoćama u razvoju kroz igru na dječjim igralištima. Prikaz mogućih dječjih igrališta i sprava za djecu, mlade te djecu i mlade s teškoćama u razvoju.

Više o igri, kretanju i psihomotričkom razvoju djece i mladih sa i bez teškoća u razvoju na međunarodnom skupu Igra u otvorenom prostoru reći će nam Prof. kineziologije Božica Križanić.

Božica Križanić, prof. kineziologije i kondicijska trenerica. Voditeljica ureda i projekata u Centru za edukaciju i savjetovanje „Sunce“. Još kao apsolventica počela je volontirati u radu s djecom s teškoćama u razvoju, a 2012. godine pokrenula je prvu prilagođenu sportsku školu za djecu s teškoćama u razvoju „Moje pravo na igru i sport“ u kojoj surađuje multidisciplinarni tim stručnjaka različitih struka – kineziolozi, kineziterapeuti, kondicijski treneri, psiholozi, socijalni pedagozi, rehabilitatori i drugi. Radi na povezivanju stručnjaka iz različitih struka kako bi zajedničkim radom, umrežavanjem te zajedničkim i samostalnim djelovanjem stvarali što kvalitetnije uvjete za zdrav i kvalitetan život građana Hrvatske. Godinu dana živjela je u Švedskoj gdje je imala priliku upoznati i pratiti nordijski životni stil, u kojem je mnogo više pažnje posvećeno zdravlju i poticajno-razvojnim i rekreativnim programima za djecu, mlade i odrasle. Cilj joj je prenijeti barem dio zdrave kulture življenja i brige za djecu nordijskih zemalja u hrvatsko društvo, kao i educirati građane i djecu o tome kako sami mogu najviše učiniti za vlastito zdravlje tijekom cijelog života. Surađuje s medijima i različitim fakultetima te drugim obrazovnim i zdravstvenim ustanovama. Sudjeluje na različitim konferencijama kao predavač ili sudionik čime promiče ove teme i u akademskim i stručnim zajednicama, i angažirana je u pisanju stručne literature.

Izvor: hdka.hr23.9.2016.