Urbanizam.zg s temama – javni prostor – politika – novac,  utorak 06. 12. 2016. u 18 sati u Društvu arhitekata Zagreba. Gostuju Emil Jurcan /Društvo arhitekta Istre Societa architetti dell lstria (DAI-SAI), Dragan Žuvela / Društvo arhitekata Splita – DAS, Dario Crnogaća i Marko Chiabov/ Društvo arhitekta ibenika, SOBA DAŠ, te predstavnici drugih udruga i inicijativa u diskusiji.

Ovogodišnje izdanje je posvećeno temi javnog prostora i njegovom odnosu spram politike i novca, koje će se odvijati sklopu Klupskog utorka. Ovo je drugo u nizu okupljanja za javni prostor u Društvu arhitekta Zagreba, prvi dio urbanizam.zg okupio je zagrebačke aktiviste i civilne inicijative koje su se pokazale najaktivnijih borcima za javni prostor Zagreba. U urbanizmu.zg ovog utorka razgovarat ćemo s predstavnicima lokalnih društva arhitekata koji su svojim usmjerenjem i javnim djelovanjem ukazali na ulogu arhitekta kao društveno političkih aktera u aktualnoj i budućoj slici grada, djelujući kao aktivisti, publicisti i/ili oni koji povezuju struku/struke i građane, propagirajući odgovornije ponašanje prema gradu.
split

Danas pravilnici, zakoni i pravosuđe omogućuju da je nemoralno i neprofesionalno legalno, a ono što je protuzakonito presporo se procesuirana ili legalizira, te dok tiho svjedočimo da je legalizaciija ilegalnih objekata postala “urbanistički” potez na državnoj razini, postavlja se pitanje je li povezivanje arhitekata s civilnim organizacijama i društveno angažiranim pojedincima i građanima jedini alat u razvoju i osnaživanju kritičke misli o životnom prostoru?

Emil Jurcan / Društvo arhitekta Istre – Societa architetti dell lstria (DAI-SAI)
Diplomirao na arhitektonskom fakultetu u Ljubljani. Suosnivač grupa Temp i Pulska grupa. Autor projekata rekonstrukcije Malog rimskog kazališta u Puli, Palače Nomada u Splitu i sportske luke Delfin u Puli. Član arhitektonske zadruge Praksa. Od 2015. predsjednik Društva arhitekata Istre, koje se kroz nedavno održani program Dana arhitekture u u Istri 2016. – posvećenih temi Regionalni uvjeti okrenulo samoj ideji društvenosti arhitektonskog djelovanja, a s namjerom ispitivanja mogućnosti razvijanja kulture prostora i arhitektonske kritike u lokalnim, regionalnim sredinama, te ćemo s predsjednikom Društva razgovarati o najnovijim iskustvima, perspektivi povezivanja i ulozi lokalnih društava arhitekata.

cpark-003-optimized

Dragan Žuvela/ Društvo arhitekta Splita
Obzirom na temu javni prostor- politika –novac na urbanizmu.itd gostuje novi predsjednik DAS-a, čije su reakcije na ilegalnu gradnju na gradskoj plaži Žnjan te izmjene GUP-a Splita bile prvo javno istupanje strukovnog društva arhitekata s ciljem zaštite javnog prostora. DAS se zalaže konsolidirati struku, posebno mlade arhitekte koji su u vakuumu s obzirom na sadašnje stanje na tržištu i društvu općenito te vratiti kritičko i strukovno promišljanje prostora grada Splita, posebno zbog nezapamćenog ignoriranja struke u procesu planiranja istog.
Po pokrenutoj kampanji za uključivanje građana u proces pisanja primjedbi na GUP Splita, u promišljanje gradskog urbanizma uključilo se nekoliko četvrti, u Trsteniku i Split 3 organizirani su prosvjedi, a održano je i javno predstavljanje na kojem se okupilo preko petsto građana, gdje je Društvo arhitekata Splita (DAS) reagiralo oštrom osudom GUP-a.
U izlaganju predsjednika DAS-a će se moći saznati o trenutačnoj situaciji u Splitu koja je dovela do određenih devijacija u kontekstu planiranja i realizacije prostora grada te će biti jasni razlozi reakcije građana i javnog angažmana DAS-a. Od kronologije s ilegalnom gradnjom na gradskoj plaži Žnjan do spornih izmjena i dopuna GUP-a Splita, izložit će se problemi koji su relevantni u kontekstu struke i društva i na nacionalnoj razini. Također, uzevši u obzir sve navedeno, izložit će se plan i način interakcije DAS-a s takvom problematikom.

urban-font-block

Dario Crnogaća, Marko Chiabov / Društvo arhitekata Šibenika, Soba DAŠ
Sekcija mladih arhitekata i studenata arhitekture nazvana SOBA djeluje pri Društvu arhitekata Šibenika od 2012. godine. SOBA je u suradnji sa Zavičajnom školom organizira Dane lokalnog angažmana koji su nedavno u Šibeniku okupili stručnjake iz raznih disciplina koje se bave prostorom.
O Danima, aktivnostima i planovima SOBE, te javnom prostoru Šibenika razgovaramo s arhitektima članovima SOBE DAŠ Markom Chiabovom Dariom Crnogaćom SOBA javno iznosi da je bitno da se unutar odjela za prostorno planiranje ponovo uvedu ljudi kojima je u opisu posla da sudjeluju u donošenju prostornih planova, a da sam projektni zadatak prije provedbe natječaja definiraju stručnjaci raznih disciplina, interdisciplinarno. Osim o ulouzi javnih natječajima sa Sekcijom mladih Društva arhitekta Šibenika kroz teme poput dvostrukih bedema i Trga Poljana pričat ćemo o pretećim problemima štekatizacije i turistifikacije.