Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata održat će besplatnu radionicu GIS-a za početnike. Na radionicu se mogu prijaviti svi koji žele naučiti osnove rada u GIS programima. Više o radionici možete pročitati u nastavku kao i pronaći program radionice i biografije voditeljica.


Veselimo se Vašem dolasku.
HDKA


Vrijeme održavanja: 28.-29.10.2017. (5h s pauzom)
Mjesto održavanja: BOONIKA, Veslačka 23, 10 000 Zagreb
Broj polaznika: 15
Voditeljice radionice: Marija Sabelja, mag.ing.prosp.arch. i Mateja Leljak, mag.ing.prosp.arch.
Materijali potrebni za radionicu: Vlastito računalo sa instaliranim QGIS programom
Program se može preuzeti na linku http://www.qgis.org/en/site/
Organizator će omogućiti: pristup internetu, osvježenje u pauzama i pripadajuće skripte.
Prijave: Prijaviti se potrebno na hdka@hdka.hr zajedno s prijavnicom. Prijave se primaju do popunjenja mjesta. U slučaju više prijava, održat će se dvije radionice.PROGRAM RADIONICE

1.    DAN (28.10.2017.) 10.00-15.00 h
10.00-12:00
– Što je gis?
– Pokretanje programa i upoznavanje sa sučeljem:
– Otvaranje novog project file-a:
•    Namještanje koordinatnog sustava (općenito, CRS) i nekih generalnih postavki (boja, površina i dr.)
•    Upoznavanje s ikonama na alatnoj traci i sa okomitim stupcima

– Rad na zadatku i uporaba ikona:
•    WMS – Web Map Service – servis za dobivanje gotovih georeferenciranih karata u rasterskom obliku (Geoportal – DOF, TK, HOK i Prostornih podataka)
•    WFS – Web Feature Service –servis za dobivanje prostornih podataka u vektorskom obliku (Bioportal – staništa, Atlas okoliša)

12.00-12:30 PAUZA
12.30-15:00

Vektor
•    Ubacivanje prostornih podataka (shp. administrativne granice RH – županije, gradovi i općine, CLC, krajobrazne regionalizacije)
•    Izrada shp filova (point, line, polygon) – iscrtavanje elemenata krajobraza unutar određene administrativne granice
•    Dodavanje vrijednosti iscrtanim krajobraznim elementima, izračun površine, brisanje, dodavanje, selektiranje (Attribute table)
•    Promjena simbola, boje, kategorizacija, davanje imena (Layer properties)
•    Selektiranje shp-ova i ponovno spremanje (Select features)
•    Orezivanje podataka npr. CLC sa administrativnom granicom (Clip)

2.    DAN (29.10.2017.) 10.00-15.00 h

10.00-12:00

Raster
•    Pregled DEM I TK (Layer properties)
•    Orezivanje rastera (DEM, TK) s granicom obuhvata (Clipper)
•    Analiza reljefa kroz DEM I HILLSHADE unutar granice obuhvata (Terrain analysis)
•    Analiza vizualne izloženosti (Viewshed analysis)

12.00-12:30 PAUZA
12.30-15:00

Eksportiranje dobivenih rezultata (New Print Composer)
•    Dodavanje dobivenih karata, fotografija, mjerila, legende i grafička obrada istog


Mateja Leljak
Rođena je 1989. godine u Zaboku. Tijekom studiranja sudjeluje na brojnim radionicama, izložbama i natječajima. Sudjelovanje na svjetskom natječaju„SLANT AwardSummer 2011.“, s idejnim rješenjem uređenja parka, donio joj je ulazak u uži krug, prvih 30 natjecatelja, dok je 2015. godine zajedno sa skupinom autora osvojila drugo mjesto na javnom natječaju,izradom idejnog rješenja uređenja Trga hrvatskih branitelja u Petrinji. Kroz stručne radionice „Mapiranje Dubrave – Nevidljivi kvart“, „Zelena zona Trnava“ te tematske radionice za djecu i mlade, surađuje s Narodnim sveučilištem Dubrava od 2013. godine. U sklopu Pilot projekta lokalnog razvoja otok Cresa sudjelovala je u izradi Studijr krajobraza otoka Cresa. Sudjelovala i održavala radionice na nekoliko EU projekata; Garden&environment, Building Blocks, Re-createyourNeighborhood.
U razdoblju od 2012. do 2015. tajnica je Udruge studenata krajobrazne arhitekture (USKA) te zajedno s ostalim članovima organizira i sudjeluje u manifestaciji „Travanj-mjesec krajobrazne arhitekture“ kroz radionice i predavanja.
Diplomirala je 2015. godine, otkada je i aktivna je članica Hrvatskog društva krajobraznih arhitekata. Zaposlena je kao stručna suradnica u tvrtki Ires Ekologija d.o.o., gdje radi na poslovima zaštite prirode i okoliša. Stručnim interesom fokusirana je na tipologiju, identifikaciju, vrednovanje te zaštitu i upravljanje krajobrazima te kulturno-povijesnom baštinom.


Marija Sabelja
Krajobrazna arhitektica iz Novske. 2016. godine završava diplomski studij Krajobrazne arhitekture, s obranom diplomskog rada na temu: Primjena analize, karakterizacije i vrednovanja kulturnog krajobraza Starogradsko polje na Hvaru u konzervatorskoj podlozi. Tijekom studija, u suradnji s doc.dr.sc. Goranom Andlarom sudjeluje na raznim znanstveno-stručnim projektima vezanima za zaštitu i planiranje krajobraza. Također, sudjeluje u radu Zavoda i Studija krajobrazne arhitekture kao demonstratorica na modulima Tipologija krajobraza, Uređenje ruralnih krajobraza te Uvod u oblikovanje krajobraza I. i II.  U svom stručnom djelovanju poseban interes pokazuje za upotrebu različitih GIS alata primjenjivih u istraživanju i planiranju krajobraza. Nakon što je diplomiranja zapošljava se kao stručni suradnik u tvrtki Urbing d.o.o. gdje radi na poslovima prostornog planiranja i projektiranja.