Milanović: Obnovu Zagreba provesti transparentno i pravedno poštujući struku
Autor: I.Z./HRT
20. 04. 2020.   prije 3 tjedna

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović primio je danas predstavnike arhitekata, urbanista i povjesničara umjetnosti koji su ga upoznali sa svojim viđenjem obnove Zagreba nakon potresa, te poručio kako obnovu treba provesti trasnparentno i pravedno, poštujući struku.

Iz Ureda predsjednika priopćili su da su predsjednika Milanovića spomenuti stručnjaci upoznali i sa svojim primjedbama na predloženi Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Zagreba i okolice koji je pripremilo Ministarstvo graditeljstva.

Navode kako su sudionici sastanka izrazili svoje nezadovoljstvo predloženim zakonom, jer je u njegovoj pripremi izostao studiozan i interdisciplinaran pristup.

Smatraju kako je potrebno sustavno sagledati sve aspekte obnove Zagreba budući da je obnova nakon potresa, tvrde, prilika i za modernizaciju Zagreba. Kao uzoran model naveli su obnovu Dubrovnika nakon potresa, jer je interdisciplinarno uključivao sve struke.

– Obnovu treba definirati struka poštujući načela cjelovite urbane rekonstrukcije koja podrazumijeva integralni pristup pojedinačnim objektima, bloku, sustavu javnih prostora i zelenih površina, prometu. Ovo je prilika generacija da grad Zagreb postane suvremena europska metropola i mjesto ugodno za život u 21. stoljeću. poručio je Milanović.

Ljude slabijeg imovnog stanja zaštititi od mešetara

Istaknuo je da obnova treba biti provedena transparentno i pravedno te se mora zadržati čvrsta kontrola nad novcem i radovima, a ljude slabijeg imovnog stanja mora se zaštititi od “mešetara”.

– Moguće makinacije tijekom obnove imale bi devastirajući učinak na moral hrvatskih građana, ne samo građana grada Zagreba, naglasio je predsjednik.

Na sastanku s njim bili su dekan Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Krunoslav Šmit, predsjednik Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske Zvonko Maković, predsjednica Područnog odbora Zagreb Hrvatske komore arhitekata Lea Pelivan, predsjednik Društva arhitekata Zagreb Tihomil Matković.

Sastanku je nazočila i predsjednica Udruge hrvatskih urbanista Sandra Jakopec, potpredsjednica Hrvatskog društva krajobraznih arhitekata Barbara Klemar, predsjednica Udruženja hrvatskih arhitekata Maja Furlan Zimmermann i predsjednica Instituta za povijest umjetnosti Katarina Horvat Levaj, stoji u priopćenju.

Potpredsjednica HDKA, Barbara Klemar (druga s lijeva)