Mjesec KA

Tradicionalno obilježavanje “svjetskog mjeseca krajobrazne arhitekture” započelo je 2006. godine kada je IFLA (International Federation of Landscape Architects) mjesec travanj proglasila svjetskim mjesecom krajobrazne arhitekture. Zemlje članice IFLA-e Svjetski mjesec krajobrazne arhitekture obilježavaju svake godine prigodnim programom kojim se promovira struka. Predsjednica IFLA-e, dr. Diane Menzies, 2006. godine poslala je svima jasnu poruku:

“Ovo je jedinstvena prilika za našu strastvenu struku, krajobraznu arhitekturu, da pokaže svoje mogućnosti i poveže sve grupe diljem svijeta koje se njome bave.”

Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata se 2011. godine po prvi puta pridružilo tom velikom i važnom događanju za cijelu struku.

Mjesec krajobrazne arhitekture – travanj 2011.
Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata (HDKA) je u suradnji sa Javnom ustanovom “Maksimir”, u nedjelju 17. travnja 2011. po prvi puta obilježilo svjetski mjesec krajobrazne arhitekture. Događanje se održalo u prekrasnom ambijentu parka Maksimir u Zagrebu. Manifestaciju je otvorio predsjednik HDKA, Mario Jukić. Nakon predsjednika HDKA, sve prisutne pozdravio je i Nenad Strizrep, ravnatelj Javne ustanove “Maksimir”. Mjesec krajobrazne arhitekture obilježen je nizom predavanja naših i stranih stručnjaka iz Slovenije i Srbije te izložbom radova, preminulog uvaženog krajobraznog arhitekta Dragutina Kiša i gospođe Branke Hlevnjak, pod naslovom “Parkovi Budućnosti”. Na proslavi se okupilo preko sto posjetitelja.

Mjesec krajobrazne arhitekture – travanj 2013.
U organizaciji Hrvatskog društva krajobraznih arhitekata putem niza predavanja i događanja i u Hrvatskoj se obilježava travanj kao svjetski mjesec krajobrazne arhitekture. Stoga je HDKA organizirala od 13.-27. travnja pet događanja (dvije srijede i tri subote), što je obuhvatilo devet predavanja i jedan obilazak, ukupnog trajanja 10 sati te su polaznici mogli ostvariti ukupno 8 bodova u sklopu SSU. Svi zainteresirani mogli su uživati u šetnji parkovima Novog Zagreba, tzv. “Plavom potkovom” te sudjelovati u nizu od ukupno devet predavanja s područja krajobrazne arhitekture. Od predavanja izdvajamo ono prof.dr.sc. Sonje Jurković, “Likovnost krajobraza i estetika krajobrazne arhitekture”, zatim za nešto širu publiku zanimljivo predavanje Željke Kolak, mag.ing.prosp.arch., “Zelena gradnja za urbani odmor”, a kao posebost željeli bismo istaknuti i film “Dubrovački renesansni vrtovi”, autora dr.sc. Brune Šišića. Cilj ove manifestacije je približiti krajobraznu arhitekturu svim zainteresiranima te senzibilizirati javnost i razviti svijest o održivom razvoju, važnosti krajobrazne arhitekture te zaštiti okoliša i prirode.
U suradnji s Hrvatskom komorom arhitekata, Odborom za krajobraznu arhitekturu, predavanja su uvrštena u Program stručnog usavršavanja Hrvatske komore arhitekata.
Popis predavanja:

13.4.2013. u 12 sati – Knjižnica Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5
•    “Dubrovački renesansni vrtovi”, Dokumentarni film HRT, rujan,1990.,trajanja 60min.Scenarist:dr.sc. Bruno Šišić
•    “Likovnost krajobraza i estetika krajobrazne arhitekture”, Prof.dr sc. Sonja Jurković

17.4.2013. u 18 sati – Udruženje hrvatskih arhitekata/Društvo arhitekata Zagreba, Trg Josipa bana Jelačića 3/1,
•    “Akcenti krajobrazne arhitekture u Splitu”, Jasna Talić, krajobrazna arhitektica
•    “Obnova Garagninovog parka u Trogiru”, Igor Belamarić, krajobrazni arhitekt
•    “Krajobrazno uređenje u nacionalnom parku Krka”, Tatjana Sršen, krajobrazna arhitektica

20.4.2013. u 12 sati – Knjižnica Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5, Zagreb
•    “Obnova park šume Dražica na Krku, projekt i izvedba”, mr.sc. Dobrila Kraljić,krajobrazna arhitektica
•    “Zelena gradnja za urbani odmor”, Željka Kolak, krajobrazna arhitektica

24.4.2013. u 18 sati – Udruženje hrvatskih arhitekata/Društvo arhitekata Zagreba, Trg Josipa bana Jelačića 3/1
•    “Parkovi i šetnice Fužinskog kraja”, mr.sc. Zrinka Brajan, krajobrazna arhitektica
•    “Istraživanje stanja tla i vegetacije kao osnova uređenja pratećeg krajobraza na dijelu autoceste Zagreb-Split”, mr.sc. Vida Vladimir, krajobrazna arhitektica

Mjesec krajobrazne arhitekture – travanj 2014.
Ove godine po prvi puta Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata u suradnji s Udruženjem studenata krajobrazne arhitekture (USKA) organiziralo je obilježavanje mjeseca krajobrazne arhitekture. Organiziran je niz predavanja i radionica od 23.4. do 26.4.

Mjesec krajobrazne arhitekture – travanj 2015.
Ove godine Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata obilježilo je mjesec krajobrazne arhitekture u suradnji s Udruženjem studenata krajobrazne arhitekture, a uz potporu Zavoda za krajobraznu arhitekturu Agronomskog fakulteta i Oris – kuće arhitekture u Zagrebu. Po prvi puta Svjetski mjesec krajobrazne arhitekture obilježen je i u Dubrovniku, u ljetnikovcu Bunić Kaboga 17. u organizaciji Hrvatskog društva krajobraznih arhitekata (HDKA) i Zaklade Batahovina Foundation.

Mjesec krajobrazne arhitekture – travanj 2016.
Mjesec krajobrazne arhitekture 2016. obilježen je s više događanja i u suradnji hrvatskog društva krajobraznih arhitekata, Udruženja studenata krajobrazne arhitekture te Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Summit u vrtu, 22. i 23. travnja 2016.
Simpozij “Summit u vrtu” obuhvatio je tri osnovne teme: edukaciju-praksu-prateću industriju i bio je namijenjen studentima, nastavnicima i profesionalcima s područja krajobrazne arhitekture i arhitekture. Organizatori skupa su Studij krajobrazna arhitektura Agronomskog fakulteta u Zagrebu, Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata i Hrvatska komora arhitekata. Prvi je skup takve vrste u organizaciji Studija krajobrazne arhitekture koji se odvijao kao dio Sustava stalnog usavršavanja Hrvatske komore arhitekata. Ovaj skup je i ranije bio najavljen kao svojevrstan završetak Međunarodne ljetne radionice studenata krajobrazne arhitekture Design&Build koja se odvijala na Agronomskom fakultetu od 22.6.-22.7.2015. godine.

Zagreb: “Krajobrazni motivi fortifikacijske arhitekture Brodsko-Posavske županije”
Predavanje u Zagrebu pod nazivom “Krajobrazni motivi fortifikacijske arhitekture Brodsko-posavske županije – Srednjovjekovne i barokne utvrde – zaštita i obnova naslijeđa, identiteta i krajobraza” 16.4.2016. u knjižnici Bogdan Ogrizović u Preradovićevoj ulici. Predavanje je održala krajobrazna arhitektica Darija Perković, koja je značajno približila svim posjetiteljima ovaj vid zaštite naslijeđa te možda nepoznate kulturne baštine Slavonskog Broda.

Dubrovnik: “Kulturni krajobrazi”
Također, proslavili smo mjesec krajobrazne arhitekture u Dubrovniku, 26.4. 2015. u  ljetnikovcu Bunić Kaboga, pod temom “Kulturni krajobrazi” na kojem su sudjelovali predavači sa Studija za krajobraznu arhitekturu Agronomskog fakulteta u Zagrebu, studenti krajobrazne arhitekture te nekoliko gostiju predavača. Ove godine raspravljalo se o vrednovanju različitih tipova kulturnih krajobraza, te mogućnostima njihove zaštite. Ujedno su se prezentirali i kulturni krajobrazi od lokalnog značaja poput Rijeke Dubrovačke, Malostonskog Zaljeva, Elafita, Peljašca i Konavala te ostalih vrijednih krajobraza Hrvatske poput Starigradskog Polja na Hvaru, otoka Cresa te NP Brijuni i NP Krka. Izdvojili bismo predavanja Branke Martinović Vuković, diplomirane arhitektice, pod nazivom “Zaštita i upravljanje Značajnim krajobrazom Rijeke Dubrovačke” te predavanje dr.sc. Ines Hrdalo i Višnje Šteko, krajobraznih arhitektica, pod naslovom “Razlozi izrade krajobraznih studija” tijekom koje povezuje edukaciju i praksu u širem smislu.

Gostovanje u emisiji HRT-a Društvena mreža
Povodom uspješno završenog svjetskog mjeseca krajobrazne arhitekture, gošće u emisiji “Društvena mreža”, bile su predstavnica upravnog odbora Hrvatskog društva krajobraznih arhitekata, Ivana Miletić te predstavnica Studija krajobrazne arhitekture Agronomskog fakulteta u  Zagrebu, dr.sc. Iva Rechner Dika.