Podržite nas

H rvatsko društvo krajobraznih arhitekata (HDKA) je strukovna organizacija koja djeluje s ciljem afirmiranja i razvijanja krajobrazne arhitekture, održivog uređenja prostora, očuvanja i zaštite krajobraza, prirode i čovjekova okoliša. HDKA prvenstveno okuplja krajobrazne arhitekte, ali i sve druge zainteresirane pojedince, koji zajedno djeluju na ovom stručnom području radi promicanja struke i njezinog javnog djelovanja.


IFLA World i IFLA Europe
HDKA iznimno uspješno surađuje sa Svjetskim udruženjem krajobraznih arhitekata (IFLA World – International Federation of Landscape Architects) i Europskim udruženjem krajobraznih arhitekata (IFLA Europe · European Region of the International Federation of Landscape Architects) čiji smo aktivni član od 1994. odnosno 2010. godine. Također, HDKA je član Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju s kojim već dvije godine zaredom organiziramo simpozij “Održivost i krajobrazna arhitektura” na kojem smo ugostili renomiranog i svjetski poznatog engleskog krajobraznog arhitekta Nigela Thornea, jednog od predsjednika Europskog udruženja krajobraznih arhitekata (IFLA Europe).

Dosada je HDKA organiziralo i uspješno sprovelo više različitih projekata, od kojih izdvajamo neke koji su nam posebno važni:

“Svjetski mjesec krajobrazne arhitekture” (od 2011.)
Prvi projekt HDKA bio je “Svjetski mjesec krajobrazne arhitekture”, koji se sada, već tradicionalno, obilježava svake godine, počevši od 2011. Dosada je u sklopu obilježavanja mjeseca krajobrazne arhitekture održano 30 različitih predavanja, 2 obilaska, 2 radionice i 2 izložbe.


Međunarodni stručni skup “Krajobraz-Krajina-Pejzaž (od 2014.)
Drugi, vrlo značajan projekt je međunarodni stručni skup “Krajobraz-Krajina-Pejzaž”. Prvi trodnevni stručni skup održan je u Zagrebu 2014. godine. Kako je skup imao velik značaj za regionalna društva krajobraznih arhitekata dogovoreno je da se svake godine skup održi u drugoj državi, tako je 2015. godine skup održan u Srbiji u Beogradu, a 2016. godine u Sloveniji u Ljubljani. Ove godine skup se planira održati u Hrvatskoj u Puli.


Trenutno najveći uspjeh ostvarili smo kroz dva međunarodna projekta; “TURAS ­ mobilni zeleni dnevni boravak” i međunarodni stručni skup “Igra u otvorenom prostoru”.


“TURAS ­ mobilni zeleni dnevni boravak”
TURAS (Transitioning towards Urban Resilience and Sustainability – prijelaz prema urbanoj otpornosti i održivosti ) – je partnerstvo koje uz potporu EU spaja urbane sredine s tvrtkama, lokalnim vlastima i istraživačima u kojem zajednički surađuju na razvijanju praktičnih novih rješenja za više održive i otporne europske gradove. TURAS – Green Living Room (Zeleni dnevni boravak) je izvanredan i novi primjer urbane zelene infrastrukture (Urban Green Infrastructure – UGI). Dizajniran je s ciljem ispunjavanja više funkcija i usluga ekosustava. Projekt je bio izložen od 27.9.do 2.10.2016. godine na Trgu bana Josipa Jelačića a naši stručnjaci i volonteri su promicali svijest o očuvanju urbanih sredina, klimatskim promjena. Tom prilikom smo održan je i okrugli stol ” TURAS” s renomiranim krajobraznim arhitektima i arhitektima u suradnji s Gradskim uredom za strategijsko planiranje i razvoj Grada i Zg Forumom, kao i gostovanje na nacionalnoj televiziji u emisiji “Društvena mreža”.


Međunarodni stručni skup, “lgra u otvorenom prostoru”
Međunarodni stručni skup, “lgra u otvorenom prostoru” održan je u listopadu 2016. Godine. Na ovom projektu potpora su nam bili danski i njemački stručnjaci, a organizirali smo ga u suradnji s Gradom Zagrebom, Hrvatskom komorom zdravstvenih radnika, Hrvatskom komorom arhitekata, Hrvatskim savjetom za zelenu gradnju te drugim domaćim i stranim partnerima. Skup je održan pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, Grada Zagreba, Ministarstva zdravlja, Ministarstva prostornog uređenja i graditeljstva te Ministarstva socijalne politike i mladih
Skup je posjetilo oko 300 polaznika; od krajobraznih arhitekata i arhitekata, djelatnika škola i vrtića, radnih terapeuta, psihologa, socijalnih radnika itd. Na skupu smo imali preko 20 gostiju iz Slovenije, Njemačke, Danske, Slovenije i Srbije.


Generalna skupština IFLA-Europe 2016
Ove godine na Generalnoj skupštini Europskog udruženja krajobraznih arhitekata u Bruxellesu, na kojem su sudjelovali naši predstavnici, po prvi puta predstavljena je i Hrvatska, Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata i rad naših stručnjaka. HDKA se svojom spremnošću da se jače uključi u rad IFLA Europe posebno istaknula kao vrlo važna članica radne grupe koja se bavi reguliranjem struke i priznavanjem stručnih kvalifikacija. Kako se Hrvatska zajedno sa Slovenijom odlučila na poticanje konkretnih rezultata na europskoj razini, istaknula se kao pozitivan primjer aktivnog i strateškog partnera u rješavanju problema.


Suradnja
Zadnjih nekoliko godina, Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata intenzivira međunarodnu suradnju kao i djelovanje kroz projekte izvan Zagreba i Hrvatske. Do sada smo aktivno promovirali struku i surađivali sa stručnjacima iz Danske, Njemačke, Belgije, Velike Britanije, Islanda, Slovenije, Srbije, i Bosne i Hercegovine.


Kako bi dalje nesmetano nastavili s radom, organizacijom predavanja i stručnih skupova, suradnji na lokalnoj i međunarodnoj razini možete se uključiti u naše programe sponzoriranja.

Želite li poduprijeti naš rad javite se na naš mail hdka@hdka.hr