Luka Jelušić i Hrvoje Vulama: TREĆI ŽIVOT DRVETA – HOMMAGE POSAVSKOJ DRVENOJ KUĆI izložba unikatnog namještaja od drveta Galerija ULUPUH, Tkalčićeva 14, Zagreb, 12.7. – 26.7.2012. Otvorenje u četvrtak, 12. srpnja u 20 sati

U četvrtak, 12. srpnja u 20 sati u Galeriji ULUPUH u Zagrebu, Tkalčićeva 14, otvoriti će se izložba unikatnog namještaja od drveta autora Luke Jelušića i Hrvoja Vulame.

Riječ je o izložbi unikatnog namještaja od odbačenog drveta tradicionalnih posavskih kuća (hrast lužnjak), izrađenog korištenjem tradicionalnih vezova drveta ali u suvremenom, minimalističkom izričaju. Cilj je ovog projekta ukazati na vrijednosti hrvatske graditeljske baštine na primjeren način, i stvoriti novi život građe naših predaka – treći život drveta.

U Posavini je još uvijek sačuvan znatan broj tradicijskih sela s jedinstvenim drvenim građevinama. Materijal od dotrajalih kuća, koji vlasnici prodaju kao sekundarnu građevinsku sirovinu u kvalitativnom smislu je podcijenjen, iako se građa od hrasta lužnjaka i nakon stoljetne uporabe odlikuje izuzetnom tvrdoćom i trajnošću. Ujedno se broj preživjelih posavskih kuća svakodnevno smanjuje, usprkos naporima brojnih udruga i pojedinaca za njihovim očuvanjem.

Na izložbi će biti predstavljen namještaj kvalitetno i suvremeno oblikovan, funkcionalan i praktičan te koji zadovoljava sve ergonomske zahtjeve. Selekcijom očuvanih komada drvene građe srušenih kuća, nakon blanjanja površinskih slojeva drveta ispucalog od sunca i atmosferilija, otkriva se jezgra zdravog hrastovog drva, često starog i do 300 godina. Specifičan izgled drvu daje duboka, medena nijansa stare hrastovine, a patinu koju je ostavila prijašnja namjena – tragovi čavala, pukotine samog drva, oštećenja nastala uporabom – autori naglašavaju minimalističkim oblikovanjem čistih, jednostavnih linija. Pri izradi većih komada namještaja korišteni su tradicionalni vezovi drveta, kao oblikovna spona s prvotnom namjenom materijala.

Uz namještaj na izložbi će biti predstavljeni panoi sa pričama o posavskim kućama i trgovini drvom, kao i audio-dokumentarac Nikice Klobučara sa svjedočanstvima žitelja posavskih sela i autentičnim snimkama procesa kupnje i obrade drva, razgovora sa trgovcima, itd.

„Danas se kuće obnavljaju u turističke svrhe (seoska domaćinstva); mene, međutim, zanima može li posavska drvena kuća biti nešto više od relikta prošlih vremena; može li biti osnova za neku novu, kvalitetnu izgradnju – kao što se u Skandinaviji i dalje rade kvalitetne, ‘životne’ drvene kuće. Možemo li konačno početi nešto proizvoditi, i pokušati premostiti prekid stoljetnog kontinuiteta u stvaranju – kako kuća, tako i namještaja i ostalih uporabnih predmeta – kontinuitet prekinut negdje nakon Drugog svjetskog rata. Smisao izložbe je da stvaramo namještaj – da stvaramo – na temelju nečeg autohtonog, nečeg našeg, što je vremenom izgubljeno.“ (Luka Jelušić, iz uvodnog teksta u katalogu)

Uz Luku Jelušića, tekstove u katalogu potpisuju Kruno Vrgoč, kustos izložbe i Davor Salopek, arhitekt koji je napisao niz knjiga na temu posavskih kuća.

 

 

O autorima:

· Luka Jelušić rođen je u Rijeci 1976. godine. Diplomirao je Uređenje krajobraza na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. Od 2004. vodi vlastiti studio za uređenje krajobraza. Uz to se bavi izradom raznovrsnih predmeta od drva. Od 2010. do 2012. vodio je galeriju ‘Cubodelubo’ u Kastvu. Dobitnik je nagrade ULUPUH-a za najboljeg mladog umjetnika 2010. godine.

· Hrvoje Vulama rođen je 1981. u Zagrebu. Završio je Strojarsko-tehničku školu. Bavi se proizvodnjom namještaja i drugih stvari od punog drveta.

 

Izložba će se moći pogledati do 26. srpnja, radnim danom od 10 do 21 sat, subotom od 10 do 13 sati. Nedjeljom i praznikom galerija je zatvorena. Ulaz je slobodan. Izložba je ostvarena uz financijsku potporu Ministarstva kulture RH, Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba i Općine Matulji.

 

Osobe za kontakt:
Luka Jelušić, 091 138 79 38
Hrvoje Vulama, 091 912 28 98
Maša Štrbac, voditeljica Galerije ULUPUH, 091 555 6 222

 

www.ulupuh.hr